Cel de-al doilea pod de pe Șoseaua Balcani, care a început să fie reconstruit în 2022, va fi dat în exploatare cu o întârziere de șapte luni. Lucrările urmau să fie gata la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, dar termenul a fost extins până în luna iulie curent, iar odată cu asta au crescut cheluielile. În timp ce autoritățile invocă diferite motive, șoferii înfruntă zilnic ambuteiajele.

Așa arată zona în care se află cele două poduri de pe șoseaua Balcani. Încă la sfârșitul anului trecut, circulația pe cele patru benzi trebuia să fie permisă, dar până acum au fost deschise doar două benzi, unul dintre poduri fiind nefinalizat.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: „Muncitorii sunt și astăzi aici pe șantier, efectuând lucrări la unul dintre poduri. Circulația în zonă este anevoioasă, mașinile în orele de vârf mergând bară la bară. Ambuteiajele sunt inevitabile.”

Muncitorii pe care i-am surprins spun că mai au de lucru. Însă, până la mijlocul verii podul ar urma să fie gata.

„- Vreo două luni de zile mă gândesc. 
- Da ce mai este de făcut? Iată punem centura de armare, aici terminăm deja de pus betonul, începem aici a turna.
- Și în două luni vor putea merge pe aici mașinile?
- Da.

„- Acest lucru nu se face într-o zi sau în două. Trebuie timp. Trebuie să se usuce bine și apoi vom face mai departe. 
- Și cât timp ar trebui ca mașinile să treacă pe aici?
- Vreo lună două e vorba.

De partea cealaltă, șoferii se plâng că zilnic pierd ore în ambuteiajele din zona, care reprezintă o porțiune a centurii orașului Chișinău.

„Circul des, dar situația este foarte grea aici. Seara după ora 4 până pe la 11 e haos total. Tot timpul e ambuteiaj, mai ales vinerea.

„- Ambuteiaje foarte mari, am stat destul de mult în ambuteiaje.
- Cât sunteți nevoit să stați în ambuteiaje?
- Aproape o oră.

„- Când și cum, vreo jumătate de oră, o oră. Trebuie de rezolvat ceva.

Termenul de dare în exploatare a celui de-al doilea pod a fost prelungit, iar ministrul infrastructurii spune că întârzierile vin din cauza unor modificări la proiect.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Podul de pe șoseaua Balcani este o construcție foarte mare, ea a început în 2021, după care au intervenit niște modificări constructive. A trebuit să strămutăm albia râului Bâc, pe segmentul 800 de metri și cu consolidarea malurilor. Sistemul de canalizare care vine din orașul Vatra spre Chișinău. Este vorba despre o țeavă de 600 care vine pe un segment de 500 de metri, a fost nevoie să o strămutăm, să construim șoseaua pe sub pod.  Din acest motiv au avut loc întârzieri.

Proiectul este gata în proporție de 70 la sută, susțin autoritățile, iar până la sfârșitul lunii iulie circulația pe cel de-al doilea pod va fi posibilă. Aceste întâzieri vin însă și cu unele cheltuieli suplimentare.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: „Vorbim în primul rând despre proiect care a fost extins cu diferite tipuri de lucrări inginerești, care nu au fost prevăzute în faza inițială și scumpirile care au loc.

Așadar, cea de-a doua etapă a proiectului a ajuns să coste de la 174 milioane de lei, la 184 de milioane, bani alocați din bugetul de stat. Responsabilii din cadrul administrației de stat a drumurilor spun că bugetul include un șir de lucrări, nu doar construcția podului.

Roman GAVRILUȚA, DIRECTOR ADJUNCT ASD: „Vorbim despre construcția podului peste râul Bâc, pasajul peste calea ferată, construcția drumului de acces spre zonele industriale. Este vorba de iluminat electric, stația de epurare, rețele de canalizare și consolidarea nemijlocită a luncii râului Bâc pe o distanță de peste 500 de metri.

Lucrările la unul dintre podurile de pe șoseaua Balcani au început încă în 2016, însă acestea au bătut pasul pe loc mulți ani la rând. Prima parte a proiectului a fost finalizată abia în iarna anului 2021. Cea de-a doua etapă urma să fie implementată în perioada 2022-2024, deja de un alt antreprenor. Acum, termenul limită de finalizare a lucrărilor, anunțat de autorități, este iulie 2025.