Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a fost dotată cu două mașini blindate de ultimă generație, menite să asigure transportul în siguranță al mascaților în timpul intervențiilor extrem de periculoase. Vehiculele, produse în Canada, au costat aproximativ 600 de mii de euro și au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Cele două mașini blindate, primite recent cu sprijinul Uniunii Europene, ar urma să devină un adevărat scut pentru mascații de la „Fulger”, în cele mai periculoase operațiuni.

„Ne vor ajuta să ne deplasăm spre obiectiv. În caz că cineva trage în noi, cu ajutorul blindatelor ne vom apropia ușor de obiectiv pentru a fi cât mai aproape de cei care trag, de infractori.”

„Cât de mult o să vă ușureze munca?
-Foarte mult, maxim posibil. Blindatele țin un calibru de 7-72 suntem în siguranță în ele.”

Vasile STEGĂRESCU, ȘEFUL BRIGĂZII CU DESTINAȚIE SPECIALĂ „FULGER”: „De exemplu, intervenția care a fost cu doi ani în urmă la Aeroportul Internațional Chișinău, unde așa tip de automobil la sigur că ne ajuta atunci, pentru a interveni mai rapid și a o folosi anume de a pătrunde în incinta aeroportului cu modelul dat.”

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Fiecare mașină blindată cântărește peste 8 tone și are o capacitate de transportare a 10 angajați. Totodată, aceasta este dotată cu mai multe instrumente de lucru, inclusiv camere video de 360 de grade, care lucrează și pe timp de noapte.”

Una dintre mașini va fi dotată cu o scară, care le va permite ofițerilor să ajungă până la etajul patru al unei clădiri, iar cealaltă este dotată cu o turelă.

Vasile STEGĂRESCU, ȘEFUL BRIGĂZII CU DESTINAȚIE SPECIALĂ „FULGER”: „Când efectivul se deplasează în misiune și are misiunea de a se apropia de un anumit obiectiv, unde sunt baricadați ostaticii, automobilul dat se apropie lângă încăpere, iar angajatul de sus din turelă protejează efectivul.”

Mai mult, construcția blindatelor permite protejarea efectivului în cazul unei posibile explozii de mină sau a unei expuneri la radiații.  

Vasile STEGĂRESCU, ȘEFUL BRIGĂZII CU DESTINAȚIE SPECIALĂ „FULGER”: „Automobilul dat este completat cu filtru de protecție, în cazuri de amenințări chimice, biologice și radioctive. Efectivul este protejat și pe domeniul dat.”

Șeful brigăzii susține că mijloacele de transport vor fi utilizate doar în misiuni de risc, și nu la evenimente în masă, precum proteste.

Vasile STEGĂRESCU, ȘEFUL BRIGĂZII CU DESTINAȚIE SPECIALĂ „FULGER”: „Reținerea infractorilor deosebit de periculoși, care sunt înarmați, eliberări de ostatici și chiar în combaterea terorismului.”

Vehiculele, care au costat aproximativ 600 de mii de euro, au fost achiziționate datorită fondurilor europne.

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „Acest proiect a fost inițiat în 2024, la începutul anului. Este din fondul delegației UE. Ei au venit cu acest suport, reieșind din necesitățile activității de intervenție a colegilor de la „Fulger”.

Mașinile au fost confecționate după solicitările și standardele făcute de colegii de la „Fulger”.

Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, în prezent IGP implementează aproximativ 60 de proiecte împreună cu partenerii externi, inclusiv cu Uniunea Europeană, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale angajaților.  

Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: În următoarea perioadă accentele nu sunt puse atât de mult pe mijloc de transport, mai mult ne dorim procesul de digitalizare în următoarea perioadă. Vorbim de tablete, soft-uri.”