Invatamantul on-line ramane o notiune straina pentru multi elevi care nu au acasa calculator sau acces la internet. Pentru ei profesorii dicteaza tema la telefon. Ministerul Educatiei sustine ca nu stie cati elevi nu pot participa la lectiile organizate la distanta si nu are inca o solutie clara pentru a-i inlcude in procesul de studii.
Pentru fetele familiei Ghenita, care locuiesc intr-o suburbie a Chisinaului, lectiile online sunt imposibile. Calculator nu au acasa, si nici curent electric. Asa ca sunt nevoite sa se descurce cum pot.
Alexandrina GHENITA, ELEVA IN CLASA A V-A: "Am vorbit pe viber. Mi-a spus temele pentru acasa la istorie, nu se auzea bine la apelul online si am vorbit prin apel vocal.”
Alexandrina povesteste ca ii este greu sa inteleaga singura temele noi pe care, vrea nu vrea, trebuie sa le parcurga. Iar daca la limba romana se descurca, atunci o tema la engleza este o misiune complicata, fara profesoara.
Iulia SARIVAN, REPORTER PRO TV:”Alexandrina a deschis manualul pentru ca sa-si faca tema la engleza. Spune ca multe lucruri ii sunt necunoscute. Dar in acest moment nu poate lua legatura cu profesoara pentru ca telefonul s-a descarcat si nu are unde sa-l incarce.”
Iar sora ei, care la inceputul anului a pasit in clasa intai, de cand a intrat in carantina nu si-a mai vazut profesoara. De ore online nici vorba, asa ca zilnic rasfoieste abecedarul.
Iar pentru ca o zi de scoala pe vreme de pandemie este diferita, cand se plictisesc de teme, fetele ies in curte la… recreatie.
Intr-o situatie similara si afla si Adelina Clipa, eleva in clasa a zecea la un liceu din capitala. Tanara nu are un calculator si nici telefon mobil. Asa ca de fiecare data cand are ora online il imprumuta pe cel al tatalui, daca acesta este acasa.
Se straduie sa nu lipseasca de la nicio lectie. Astazi, de dimineata a facut doua ore de fizica, iar dupa-amiaza - istoria. Mai intai a fost verificata de profesoara daca este gata pentru lectia de la ora 16.00.
Lectiile pe telefon sunt complicate, dar au si ele farmecul lor, spune Adelina.
Adelina CLIPA, ELEVA CLASA A X-A: “Noi putem sa citim din caiet uneori, unde nu am invatat prea bine tema, iar profesoara nu ne vede.”
Iulia SARIVAN, REPORTER PRO TV: “Sala de clasa pentru Adelina a devenit sufrageria din locuinta. In fiecare zi se intalneste online cu ceilalti colegi si profesuri, folosind telefonul mobil.”
Adelina CLIPA, ELEVA CLASA A X-A:“La mine pe telefon uneori nu se deschide, alteori sunetul nu este bun, chiar se deconecteaza si pana ma reconectez pierd firul acelei teme.”
Responsabilii de la ministerul Educatiei spun ca nu stiu cati elevi se afla acum intr-o asemenea situatie si abia colecteaza aceste date.
Mariana MARIN, SEFA CABINETULUI MINISTRULUI EDUCATIEI: “Una dintre solutiile pe care ni le-au dat si cadrele didactice si parintii este comunicarea la telefon. Noi nu putem sa asiguram accesul la toti copii 100 de procente.”
Astazi Ministerul Educatiei a anuntat ca va monitoriza activitea cadrelor didactice si cum decurge invatamantul online, iar saptamanal se vor face rapoarte in acest sens.