Deputatul PPDA, Iurie Renita, a publicat un document care demonstreaza faptul ca Prima Doamna a Republicii Moldova, Galina Dodon, ar avea dreptul de semnatura bancara din numele "Exclusiv Media" SRL, ceea ce ii permite sa participe la administrarea efectiva a patrimoniului societatii comerciale si sa se implice in procesul de administrare a companiei.

Publicat:27.04.2020, 12:40

Iurie RENITA, DEPUTAT PPDA: "Una din sursele de finantare ilegala a campaniei prezidentiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federatia Rusa prin filiera Bahamas, prin intermediul careia au fost spalate circa 1,5 milioane euro. Ulterior acesti bani au fost "imprumutati" prin intermediul societatii "Exclusiv Media" SRL mai multor fruntasi psrm-isti, suma variind intre 6,5 milioane si 500 000 lei.

De mentionat in context ca aceasta societate - "Exclusiv Media" SRL - a devenit o veriga importanta in spalarea de bani. Din documentele prezentate anterior, atat publicului cat si Procuraturii Generale, rezulta ca in aceste operatiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidential Igor si Galina Dodon, ultima avand dreptul de semnatura bancara din numele "Exclusiv Media" SRL. Dreptul la prima semnatura abiliteaza titularul (Galina Dodon) sa participe la administrarea efectiva a patrimoniului societatii comerciale si sa se implice in procesul de administrare, ceea ce face diferenta distincta vis-a-vis de alti colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media” (in anexa rog sa vedeti Fisa cu specimene de semnaturi si amprenta stampilei, in care figureaza si cea a Galinei Dodon). Prezenta consateanului lui Dodon, Corneliu Furculita, in calitate de fondator al "Exclusiv Media" SRL si a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degraba, o acoperire clasica de a musamaliza adevaratii detinatori, beneficiari si factori decizionali ai acestei afaceri - familia Igor si Galina Dodon."

Acesta a mai scris ca societatea "Exclusiv Media" SRL este una din afacerile familiei Dodon, cu ramificatii multiple de rudenie si interpusi, inclusiv cu implicarea magnatului rus Igor Ceaika.

"Se cunoaste ca tot prin aceasta filiera ruseasca vin si acele sponsorizari "generoase" ale activitatii fundatiei de caritate "Din suflet" a "primei Doamne", implicata plenar si primordial in actiuni cu caracter politico-electoral si mai putin de binefacere", a adaugat Iurie Renita.

Deputatul a mai accentuat ca Igor Dodon in anul 2015 era presedintele PSRM si deputat in Parlamentul Republicii Moldova, astfel, functia de demnitate publica de deputat il obliga pe acesta sa indice in Declaratia sa cu privire la conflictele de interese personale calitatea de membru al organului de administrare al „Exclusiv Media” SRL, adica a sotiei sale Galina Dodon. Presedintele a mentionat in Declaratia cu privire la venituri si proprietate pentru anul 2015 faptul ca sotia sa Dodon Galina a primit un salariu in marime de 54 075 lei de la „Exclusiv Media” SRL. Totodata, in Declaratia cu privire la interesele personale pentru anul 2015 deputatul Igor Dodon nu indica calitatea de membru al organului de administrare al societatii „Exclusiv Media” SRL a sotiei sale, Galina Dodon.

Iurie Renita publica dovezi privind ignorarea cu buna stiinta a prevederilor legale in vigoare:

1). Fisa nr.2832 cu specimene de semnaturi si amprenta stampilei din 02.12.2015 ale PP „Exclusiv Media” SRL;

2). Declaratia cu privire la interesele personale pentru anul 2015, depusa de Dodon Igor;

3). Declaratia cu privire la venituri si proprietate pentru anul 2015, depusa de Dodon Igor.

Iurie RENITA, DEPUTAT PPDA: "Actiunile lui Igor Dodon, in calitate de deputat, cad sub incidenta componentei de infractiuni prevazute de art.3521 din Codul Penal „Falsul in declaratii”. Potrivit art.3521 alin.(2) din Codul Penal, includerea intentionata a unor date incomplete sau false, neincluderea intentionata a unor date in declaratia de avere si interese personale este pedepsita cu amenda in marime de la 400 la 600 unitati conventionale (20000 - 30000 lei) sau cu inchisoare de pina la 1 an, in ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite functii sau de a exercita o anumita activitate pe un termen de la 2 la 5 ani).

In examinarea si investigarea impartiala, exigenta si responsabila a operatiunii de spalare de bani "Bahamas" Procuratura Generala, inclusiv structurile ei specializate, sunt obligate de legislatia in vigoare sa actioneze in stricta conformitate cu prevederile art. 63 (7) din Codul de Procedura Penala, care stabileste foarte clar urmatoarele aspecte: "Interogarea in calitate de martor a persoanei fata de care exista anumite probe ca a savarsit o infractiune se interzice"."

Deputatul considera ca exista suficiente dovezi legale pentru prezentarea in plenul Parlamentului a procurorului General cu solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare a deputatilor Corneliu Furculita, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco si Petru Burduja, toti membri ai partidului socialist.

Iurie Renita a mai publicat numele deputatilor socialisti care au beneficiat de imprumuturi fara dobanda de la 6,5 milioane pana la 500 000 lei prin intermediul societatii "Exclusiv Media" SRL pentru finantarea ilegala a campaniei prezidentiale a lui Igor Dodon din anul 2016:

1). Petru BURDUJA;

2). Veaceslav ANGHEL;

3). Corneliu FURCULITA;

4). Galina DODON;

5). Tatiana STAVER;

6). Ludmila FURCULITA;

7). Vitalie DODICA;

8). Natalia ANGHEL;

9). Maxim LEBEDINSCHI;

10). Vadim FILIPOV;

11). Oleg BODEAN;

12). Veaceslav TOFAN;

13). Artur BORS;

14). Ion PINTEA;

15). Sava BATOG;

16). Dorin BORDEIANU;

17). Ion GAZEA;

18). Serghei ZAVADTCHI;

19). Nicolae PAVALACHI;

20). Valerii GARBUR;

21). Gheorghe TATAR;

22). Vasile PORUBIN;

23). Petru CORDUNEANU;

24). Carmena LUPEI;

25). Vasile BOLEA;

26). Dinari COJOCARU;

27). Vladimir ODNOSTALCO.