S-a mișcat carul din loc. La doi ani de când a fost descoperit caldarâmul de pe strada 31 august din Chișinău, a fost aprobată schița de proiect. Un document în baza căruia porțiunea de 300 de metri, ar urma să fie transformată într-o zonă pietonală cu bandă dedicată bicicliștilor. Când anume vor începe lucrările nu este clar deocamdată, responsabilii de la primăria capitalei nu au oferit detalii, doar au declarat că urmează să fie organizată licitația.

Caldarâmul, care arată acum ca o parcare imensă, va fi schimbat la față. Zona ar urma să fie reabilitată și amenjată pentru confortul pietonilor.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:Potrivit proiectului, pavajul secular descoperit aici acum doi ani va fi transformat în zona pietonală. Iar lucrările ar putea începe în curând. Caldarâmul va fi păstrat integral, iar acolo unde acesta lipsește va fi completat cu granit similar.”

Va fi amenjată de asemenea o bandă pentru bicicliști, reparat trotuarul, instalat mobilier urban și construit un sistem pluvial.

Dumitru VILCINSCHI, PROIECTANT, I.M.P. „CHIȘINĂU PROIECT”: Este prevăzută amenajarea trotuarelor, instalarea gabioanelor pentru apărarea rădăcinilor platanilor, executarea unei găuri de captare a apelor pluviale, benzi pentru biciclete cu acoperire de beton asfaltic.”

Dumitru Vilcinschi, proiectantul zonei pietonale spune că segmentul de drum a avut nevoie de soluții ingenioase pentru a face față dificultăților de proiectare. O problemă depistată ține de faptul că pavajul de granit s-a păstrat cel mai mult pe partea stângă a străzii, astfel, banda dedicată cicliștilor și-a modificat direcția pe partea dreaptă, pe când circulația pe strada 31 august este în sens opus.

Dumitru VILCINSCHI, PROIECTANT, I.M.P. „CHIȘINĂUPROIECT”:Nivelul trotuarului este mai înalt decât poziționarea caldarâmului. O altă problemă este păstrarea spațiului verde. Avem aici platani, rădăcinile lor ies la suprafața trotuarului, ele tot trebuie protejate. Trebuia de conectat aceste porțiuni care sunt la niveluri diferite și de creat sistem de colectare a apelor pluviale.”

Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat conceptul proiectului zonei pietonale în luna aprilie 2024, dar a recomandat modificări. Astfel, la mijlocul lunii martie 2025 a fost prezentată schița de proiect finală.

„Eu propun să aprobăm acest proiect. Cine s-a abținut? 
Eu mă abțin.”

Viceprimarul capitalei Ilie Ceban nu a oferit multe detalii despre acest proiect, nici când vor începe lucrările, dar nici cât vor costa.

Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: Urmează să primim proiectul avizat în modul corespunzător, după care vor fi organizată licitație.”  

Dumitru VILCINSCHI, PROIECTANT, I.M.P. „CHIȘINĂUPROIECT”: Preliminar în jur de 30 de milioane de lei. Aici intră și prețul granitului care va fi adus din România, de asta e scump. Iar însăși lucrările ar urma să aibă loc timp de un an.”

Porțiunea de caldarâm de pe strada 31 august a fost descoperită la începutul lunii martie anul 2023 în timpul lucrărilor de reparație a drumului. Iar de atunci Ministrul Culturii și primaria Chișinău, care urmeaza să reabiliteze zona s-au tot învinuit pe soarta incertă a pavajului vechi. Potrivit arheologilor, 31 august este printre primele străzi din capitală, care au fost pavate la sfârșitul secolului al 19-lea. Ultima reparație capitală a acesteia a avut loc dupa al doilea razboi mondial.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.