La fiecare ploaie torențială străzile din Chișinău se transformă în râuri. Mașinile înaintează cu greu, iar pietonii merg uneori prin apa până la genunchi. Iar asta se întâmplă de ani de zile, deși mai toți primarii de până acum au promis că vor rezolva problema. De vină ar fi sistemul de canalizare a apelor pluviale, care cu greu face față volumului mare de apă în timpul averselor puternice. Potrivit unui studiu realizat de primăria Chișinău în 2020, rețeaua este infundată în proporție de 90 la sută.
Așa arăta capitala în timpul unor ploi puternice care au căzut în anul 2020.
Iar așa arată patru ani mai târziu.
Tabloul e același. După fiecare ploaie majoritatea străzilor și trotuarele ajung sub apă.
„Lucrurile acestea se întâmplă deja de ani de zile, nu știu dacă e o normalitate și nu știu dacă se poate de făcut ceva. /00:38 Iată pe aici vedeți, până unde a fost apa.”
„Incomodități, oamenii au treburi, chestii, nu e bine.”
„E groaznic, mai ales acolo unde locuiesc eu, e coșmar. Dimineață nu aveai cum să ieși.”
Cristian Mareuța este deja de 5 ani membru al Asociației Obștești Primăria mea, care se ocupă de cerectarea problemelor din capitală. Tânărul are răspunsul la întrebarea de ce capitala este inundată după fiecare ploaie.
Cristian MAREUȚA, MEMBRUL AO PRIMĂRIA MEA: „Se omite un element foarte important la etapa de proiectare și reparație a străzilor și anume construcția scurgerilor pluviale pentru că vedem situația din sectorul Buiucani, Calea Ieșilor, Ion Creangă, strada Pușkin, cartierul Telecentru.”
Și într-adevăr în capitală sunt mai multe străzi unde lipsește sistemul de scurgere a apei pluviale.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „La fiecare ploaie puternică șoseaua Hîncești în perimetrul străzilor Vasile Alecsandri și Academiei se transformă în râu. Asta pentru că aici lipsesc gurile de captare pluviale, iar apa nu are decât să curgă la vale.”
O altă problemă ține de faptul că sistemul de scurgere a apei pluviale este depășit. Din cei
220 de kilometri ai rețelei 90 la sută sunt înfundați. Astfel, doar 10 la sută din volumul total al apelor pluviale poate fi preluat. Datele au fost publicate într-un studiu realizat la solicitarea primăriei capitalei în 2020.
Iar după fiecare ploaie, muncitorii de la Exdrupo înărmați cu lopeți și tractoare vechi curăță gurile de captare.
Victor PURCEL, ANGAJAT AL Î.M. EXDRUPO: „Avem mari bătăi de cap. Se blochează țevile pentru ape pluviale. Aici ajung frunze, petriș, se blochează țeava. Dar ne străduim să menținem după puterile noastre.”
Autoritățile locale dau vina de cele mai multe ori pe volumul mare precipitații.
Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: „Au fost situații excepționale, cu volume extraordinare. Poți să faci borți din capătul străzii până în cealaltă, dar dacă ploaia e în asemenea volume nu face față nici un sistem de canalizare.”
Responsabilii de la Servichiul Hidrometeorologic de Stat susțin că în ultimii ani se atestă o creștere a intensității ploilor, însă acestea nu depășesc limita normei anuale.
Cristian MAREUȚA, MEMBRUL AO PRIMĂRIA MEA: „Cel mai impresionat lucru care l-am văzut a fost în Marea Britanie, da poate un exemplu mai îndepărtat de Chișinău și de țara noastră, dar în țara în care plouă practic la fiecare 5 minute niciodată nu am avut încălțămintea udă sau murdară de noroi.”
Responsabilii de la primărie recunosc că sistemul de canalizare a apelor pluviale trebuie îmbunătățit, însă nu au anunțat cum o vor face.
Vitalie MIHĂLACHE, ȘEFUL DIRECȚIEI MOBILITATE URBANĂ: „O treime din orașul Chișinău nu are un sistem de evacuare a apelor pluviale.”
Am trimis o solicitare Direcție Mobilitate Urbană din capitală pentru a afla cum va fi soluționată problema străzilor inundate în urma ploilor, însă deocamdată nu am primit un răspuns.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.