Ministerul Educației s-a autosesizat în cazul directoarei dunei grădinițe din capitală cercetată penal pentru corupere pasivă și care își continuă nestingherit activitatea. O investigație a jurnaliștilor de la Cu Sens arată că aceasta a ajuns în vizorul ofițerilor anticorupție pentru că ar fi cerut mită de la părinți, pentru a le înscrie copiii la grădinița pe care o administrează. Aceasta neagă acuzațiile, iar cei de la Direcția Educație spun că nu au primit solicitări de la organele de control pentru a o suspenda din funcție.
”Nu comentez nimic”
”Cât e în derulare procesul nu facem careva comentarii.”
Dina Pavaleanu, directoarea grădinței numărul 32 din sectorul Rîșcani al capitalei
a fost reținută de ofițerii CNA în luna mai anul trecut fiind cercetată penal pentru că ar fi cerut mită de la părinți. Mai exact aceasta a fost denunțată de două mame care au spus că aceasta le-a cerut câte trei mii de lei pentru a le înscrie copiii la grădiniță. Pavaleanu este cerectată în libertate și continuă să activeze în calitate de director.
Dina PAVALEANU, DIRECTOARE GRĂDINIȚĂ: ”Eu nu sunt vinovată, probele vor demonstra și vă veți convinge că totul ce fac părinții ajută pentru condițiile copiilor unde este posibil și unde este dorință pentru că de când e lumea și pământul părinții ajută.”
Pentru jurnaliștii de la Cu Sens un părinte al cărui copil a frecventat grădinița respectivă cu 6 ani în urmă, a povestit cum directoarea a cerut bani pentru înscrierea copilului la grădiniță, iar pentru ca micuțul să aibă parte de condiții mai suma devenea tot mai mare.
"Mi-a zis că suma pentru înmatriculare era de 200 de euro spunea lucrurile pe față, tu trebuie să da-i banii aceștia. Vrei să frecventezi grădința, vrei VIP? VIP o să fie o mie de lei fundația. Dacă vreți ca copilul să frecventeze copilul o grupă bună, frumoasă, reprație cu condinții bune trebuie să strângem câte 4 mii de lei.”
Erau adunați bani și pentru zile de naștere spune părintele. Iar o altă mama a povestit că după ce a refuzat să participe la colectările de taxe informale, copilul ei a fost marginalizat.
Iulia NAZARIA, MAMĂ: ”Am acumulat niște probe și am scris o plângere la Centrul Național Anticorupție. Probele constau în niște capturi ale discuțiilor de Viber, niște liste de colectări de bani. Momentul care a fost straniu – în loc să primesc susținere din partea părinților din grupă, foarte mulți s-au unit și s-au dus și au spus în unison că nu se colecteaza bani la această grădiniță. Prin 2019 am primit decizie de neîncepere a urmăririi penale. Motivul evocat era că nu au fost prezentate suficiente probe.”
Probe audio despre colectarea de taxe informale la grădinița numărul 32 din sectorul Rîșcani au fost prezentate și de către CNA anul trecut, în cadrul dosarului intentat pentru corupere pasivă.
”Acum, fundația asta de intrare, pentru toți anii, câtă sănătate și noroc voi o să aveți să frecventați, e 3 000 de lei pentru toți părinții care vin. Pe urmă, cu Doamne ajută, când începem a frecventa grupa, deja, acolo se începe lunar. Plus-minus, cred că va fi 500 sau 600 de lei, în afară de alimentație.”
Despre corupția de la grădinița numărul 32 au vorbit și cei de la Asociația Părinți Solidari. Șeful Direcției Educație din Chișinău a explicat jurnaliștilor de la Cu Sens de ce Dina Pavaleanu nu a fost suspendată din funcție.
Andrei PĂVĂLOI, ȘEFUL DIRECȚIEI EDUCAȚIE CHIȘINĂU: ”Nu am avut vreo solicitare din partea organelor de control pentru a suspenda persoana din funcție. Or, suspendarea din alte motive sau de către direcția generală fără a avea un demers din partea organelor de control avea să fie o depășire a atribuțiilor de serviciu și, respectiv, încălcarea legislației. Or, în țara asta există prezumția nevinovăției și atâta timp cât nu avem o decizie finală a instanței de judecată, nu putem condamna un om.”
Cât dosarul în cazul Dinei Pavaleanu se află pe masa judecătorilor, aceasta își continuă nestingherit activitatea, păstrându-și funcția de directoare a instituției preșcolare. În urma investigației, celor de la Cu Sens, Ministerul Educației s-a autosesizat și a solicitat informații despre stadiul anchetei și măsurile întreprinse de Direcția Educație, precizând că acest caz va fi discutat în cadrul Consiliului de Etica a Ministerului.