Doar în primele trei luni ale acestui an peste 1200 de șoferi au rămas fără permise de conducere după ce au fost prinși băuți la volan. Pentru a-și recupera documentele aceștia trebuie să treacă prin programul de trei luni Drink & Drive - o sesiune de ore cu psihologi și alți specialiști. Una dintre lecții are loc la Centrul de Medicină Legală din capitală. Acolo șoferii sunt aduși pentru a vedea consecințele condusului în stare de ebrietate. 

Publicat:13.04.2024, 16:20

Toți șoferii care vor să-și recupereze permisul de conducere, după ce au fost prinși băuți la volan trebuie să treacă printr-un program de 12 lecții cu mai mulți specialști printre care și psihologi. Două sesiuni sunt în teren: una la spital și alta la morgă, care este dintre cele mai dificile.  

PARTICIPANT, PROGRAM „DRINK&DRIVE”:  „Am depășit de două ori norma.
- Ce ați consumat?
- Bere și cred că și rachiu.”

PARTICIPANT, PROGRAM „DRINK&DRIVE”:  „Am urcat beat la volan, nu chiar în stare foarte gravă, 0,18 mg/l, duceam fiica la spital. Înainte de asta, cu vreo 2-3 ore am servit două pahare de vin.”

Șoferii cu care am vorbit la Centrul de Medicină Legală ne-au cerut să le ascundem identitatea. Timp de 5 ore, ei au asistat la autopsii și au ajutat medicii de acolo. Acest bărbat a rămas fără permis după ce a fost oprit în trafic în timp ce se întorcea de la o petrecere unde a băut. Experiența de la morgă spune că l-a marcat.  

PARTICIPANT, PROGRAM „DRINK&DRIVE”:  „Asta va fi o lecție pentru toți. Nu aș spune că e Doamne ferește, dar în orice caz este ceva...nu e pentru noi...e groaznic.”

PARTICIPANT, PROGRAM „DRINK&DRIVE”:  „Este un fenomen foarte neplăcut. Într-adevăr omul care se urcă la volan beat poate să facă o tragedie nemaipomenită.”

Toți șoferii care i-am întâlnit muncind la Centrul de Medicină Legală, pentru a-și recupera permisul de conducere, ne-au spus că regretă că s-au urcat băuți la volan.

PARTICIPANT, PROGRAM „DRINK&DRIVE”:  „Noi oamenii care săvârșim aceste lucruri negative după lecțiile astea ne dăm seama că omul nu trebuie să folosească alcool.”

Veaceslav OZIMOC, CONSILIER SUPERIOR DE PROBAȚIUNE:  „Ieșirea în teritoriu le oferă conștientizarea consecințelor în timpul conducerii sub influența alcoolului, ce urmări poate să producă această acțiune.”

Zeci de șoferi sunt prinși săptămânal beți la volan. În ultima perioadă, poliția practic zilnic postează imagini cu aceștia.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Național de Securitate Publică, în primul trimestru al acestui an, peste 1200 de șoferi au fost prinși în stare de ebrietate la volan, 788 dintre aceștia având cu grad avansat.

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  „Din cauza iresponsabilității șoferilor, care au urcat băuți la volan, în primele trei luni ale acestui an s-au produs peste 60 de accidente, soldate cu 6 morți și 33 de răniți. Pe parcursul anului trecut, peste 6 mii de șoferi au condus în stare de ebrietate, provocând aproape 150 de accidente, în care 23 de oameni au murit, iar aproape 180 au fost răniți.”

Statisticile spun că accidentele provocate de șoferii băuți, de cele mai multe ori au consecințe grave.

Pavel APOSTOL, ȘEFUL SECȚIEI EVIDENȚĂ ȘI ANALIZĂ ACCIDENTELOR RUTIERE:  „Nu sunt atât de multe, dar ca gravitate sunt destul de grave, în mare parte vorbim despre traumatisme rutiere grave și decesul persoanelor care sunt implicate în aceste accidente.”

Șoferii care sunt prinși în stare de ebrietate cu grad minim, adică până la 0.30 mg/l se pot alege cu o amendă de pana la 25 mii de lei și privarea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la un an. Cei cu un grad avansat, ce depășeste norma de cel puțin două ori, sunt  privați de drepul de a conduce pe un termen de 4 ani.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.