Legea antiseparatism, votata de majoritatea parlamentara, a fost pusa pe hartie, dar cum anume va fi aplicata si ce efecte va avea, nu se stie. Intrebat despre asta vicepresedintele Parlamentului ne-a spus ca... urmeaza sa vedem. Unii expertii, insa, afirma ca noile sanctiuni impotriva separatismului ar putea escalada conflictul intre cele doua maluri ale Nistrului, in timp ce altii sustin ca legea ar putea sa ramana inaplicabila si sa fie folosita de Chisinau in cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean.

Publicat:12.02.2023, 16:07

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "- Cum va fi aplicata aceasta lege? Ce se intampla maine cu Krasnoselskii, cu nu stiu cine de la Tiraspol, tot felul de exponenti ai zonei separatiste de acolo?”

Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Urmeaza sa vedem care va fi aplicarea in practica a acestei legi, dar pornirea noastra, vointa legiuitorului este de a oferi mai multe parghii institutiilor statului fie ca e vorba de Ministerul Afacerilor Interne sau ca e vorba de SIS, sa tempereze avantul separatist a asa zisilor reprezentanti ai autoproclamatei RMN.”

Cum anume va fi aplicata aceasta lege este intreberea care a aparut si in randul expertilor.

Valeriu PASA, EXPERT WACHDOG.MD: „Pot sa se intample provocari, chestii de genul asta. Iata ce facem cand data viitoare domnul Krasnoselskii se duce in deplasare sau la odihna prin zona VIP de la Aeroportul International Chisinau? O sa-l retina politia, procurorii? Ce se intampla? Deci, eu nu am auzit explicatii. Daca exista aceasta legislatie, trebuie sa explice foarte clar autoritatilor responsabile cum sa o aplice astfel incat sa nu faca mai rau. Plus, prevenirea potentialelor provocari.”

Unii experti sustin ca legea antiseparatism, votata de majoritatea parlamentara, ar putea fi folosita de autoritatile de la Chisinau in procesul de negocieri cu privire la reglementarea conflictului transnistrean.

Igor BOTAN, ANALIST POLITIC: „Campul de manevra pentru liderii de la Tiraspol se ingusteaza. Deci, ei sunt invitati, de fapt, sa respecte prevederile Constitutiei Republicii Moldova si mesajul principal, procesul de negocieri nu este despre va fi Transnistria independenta sau se va reuni cu RM. Mesajul este procesul de negocieri are drept scop doar reunificarea Republicii Moldova cu respectarea normelor constititionale.”

Anatol TARANU, COMENTATOR POLITIC: „Se acumuleaza material probatoriu pentru urmatoarele negocieri, se da un semnal foarte clar ca Chisinaul nu mai doreste sa tolereze comportamentul care s-a incetatenit pe parcursul ultimilor 30 de ani.”

Totusi, Expertul Anatol Taranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, sustine ca autoritatile de la Chisinau ar trebui sa fie cu ochii in patru si sa sesizeze imediat eventualele semnale de destabilizare a situatiei in stanga Nistrului.

Anatol TARANU, COMENTATOR POLITIC: „Este posibila escaladarea cresterii tensiunilor in zona transnistreana datorita incercarii de a aplica punctual aceasta lege. O aplicare mai selectiva a legii ar putea sa diminueze substantial acest pericol, dar nu sa-l inlature totalmente. Moscova va incerca sa foloseasca orice aplicare a acestei legi pentru a creste gradul de tensiune in zona separatista.”

Alexandru POSTICA, JURIST PROMO-LEX: „Nu m-as mira daca vor exista actiuni in oglinda. Daca la Chisinau a fost adoptata legea separatismului, la Tiraspol pot fi luate alte decizii astfel incat orice jurnalist din Chisinau care va publica ceva din regiunea transnistreana poate fi condamnat pentru „ultragierea statalitatii” sau mai stiu ce infractiuni ar putea sa fie in capul celor de la Tiraspol.”

Reprezentantul Promo-Lex spune ca exista riscul ca prevederile legii cu privire la separatism sa ramana doar pe hartie. Alexandru Postica se arata sceptic in privinta capacitatii structurilor statului de a pune in aplicare aceasta lege.

Alexandru POSTICA, JURIST PROMO-LEX: „Aceasta este o sperietoare prevazuta in Codul Penal, dar fara niciun efect. Riscam sa avem in Codul Penal norme care sunt moarte. Pericolul ar fi ineficienta, inaplicabilitatea sau aplicarea neuniforma a acestor norme.”