Legea care vine să facă ordine în domeniul imobiliar și să stabilească o serie de reguli pentru această piață este așteptată de agențiile imobiliare acreditate. Reprezentanții acestora susțin că masurile sunt întârziate în raport cu alte țări, precizând că astfel se va face un filtru, iar pretinșii agenți care sunt pe piață nu vor mai putea activa. Totuși, reprezentanții asociațiilor de profil susțin că procesul de elaborare a cadrului legal trebuie să fie unul tranparent și să fie consultate toate părțile interesante, subliniind că sunt unele aspecte care încă nu sunt foarte clare. Nu se știe ce  instituție se va ocupa de acreditarea agenților imobiliari, îi va controla sau penaliza, în cazul unor nereguli.

Victor ROMANESCU, DIRECTOR DE AGENȚIE IMOBILIARĂ: „Marea modificare care vine cu această lege, anume este ținerea sub evidență a tuturor agenților imobiliari, avizarea activității lor de către o Comisie specializată care va și primi examenul de la ei și bineînțeles sancționarea unor activități care contravin legii.”

Reprezentanții agențiilor imobiliare susțin că procedura de acreditare pe care autoritățile vor să o introducă în legislație este binevenită, întrucât astfel se va crea un filtru pentru cei care doresc să activeze în acest domeniu.  

Victor ROMANESCU, DIRECTOR DE AGENȚIE IMOBILIARĂ: „Până acum bussinesul nostru este mereu cumva sub efect de dumping din partea agenților imobiliari individuali care nu se supun la nicio regulă și noi mereu suntem cumva constrânși în acțiuni, în dezvoltare."

Crearea unor registre electronice în care să fie incluși agenții acreditați, dar și tranzacțiile pe care aceștia le fac, ar fi de ajutor, spun cei care lucrează în domeniu.

Eugen ȚURCAN, DIRECTOR DE AGENȚIE IMOBILIARĂ: „E foarte bine când avem un preț care apare în acel registru la momentul când imobilul s-a lansat sau s-a listat. Deci, nu-l vindem cu 100 de mii și la notar declarăm un preț de 60 de mii. Când avem un registru electronic toate cifrele aceastea sunt transparente. El va speria doar acei agenți imobiliari care nu lucrează oficial.”

Victor ROMANESCU, DIRECTOR DE AGENȚIE IMOBILIARĂ: „Pentru că noi am putea urmări o istorie în trecut a vânzărilor acestui apartement și asta este benefic atât pentru agentul imobiliar pentru a-și crea o strategie de vânzare sau a expune o opinie despre valoarea unui imobil atunci când este invitat să-l ia în lucru, dar totodată și pentru client, pentru că acesta va avea o cunoștință mai avansată, o transparenșă mai mare asupra procesului de vânzare."

Fiscalizarea domeniului la fel nu-i ia prin surprindere pe agenții imobiliari care activează în bază de contracte, întrucât aceștia raporteaza și în prezent toate tranzacțiile pe care le fac.

Asociațiile de profil spun că de mult se așteaptă să fie stabilite reguli stricte și clare pentru toți jucătorii din piață, dar procesul trebuie să fie transparent.

Iurie FLOREAN, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A AGENȚILOR IMOBILIARI DIN MOLDOVA: „Noi nu am primit în fața noastră un draft cum va fi legea, ce va fi scris acolo, cine vor fi organele care vor monitoriza, vor controla sau vor educa breasla imobiliară din Republica Moldova, vor emite licențe, vor lua licențe, vor pune amenzi sau alte chestii."

Agenții imobiliari spun că noua lege nu va duce la scăderea prețurilor la apartamente, așa cum au sugerat autorii proiectului, deoarece prețurile pe piață sunt legate strict de cerere și ofertă.

Iurie FLOREAN, MEMBRU AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A AGENȚILOR IMOBILIARI DIN MOLDOVA: "Eu nu înțeleg cum printr-o lege sau cum guvernarea sau cine este acolo care au spus că implementând această lege, ei vor scădea prețurile imobiliare din piață, este o absurditate totală.”

Acum o săptămână deputații PAS au prezentat o inițiativă legislativă care obligă agenții imobiliari să ofere bon de plată și să presteze servicii doar în bază de contract, unde să fie incluse detalii despre prețul imobilului, comisioanele pretinse, dar și alte informații. La fel, aceștia vor fi obligați să dețină o autorizație pentru a putea activa. Potrivit autorilor, proiectul urmărește asigurarea corectitudinii tranzacțiilor imobiliare, acreditarea agenților, dar și combaterea fraudelor și prevenirea evaziunii fiscale.