Avem o noua limita de viteza pe unele drumuri nationale, care insa nu prea poate fi aplicata deoarece nu avem sosele amenajate pentru asta.

Publicat:09.05.2017, 05:18



Dupa ce acum cateva zile guvernul le-a permis soferilor sa circule cu 110 kilometri pe ora, autoritatile spun ca nu prea avem unde implementa noua limita maxima de viteza. 

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV “O portiune de drum pe care soferii vor putea sa apese pe acceleratie este pe soseaua Chisinau – Soroca, intre localitatile Gornoe si Peresecina. Totusi sunt doar 6 kilometri, care cu o viteza de 110 kilometri la ora sunt parcursi in doar 3 minute.”

Si asta este tot. Potrivit autoritatilor, la noi in tara nu prea mai exista drumuri care sa intruneasca toate conditiile necesare pentru ca soferii sa poata conduce cu o asemenea viteza. In primul rand, drumul trebuie sa fie reparat, marcat si toate indicatoarele sa fie la locul lor. Totodata, soseaua trebuie sa aiba cel putin doua benzi de circulatie pe sens, sensurile sa fie delimitate de un parapet si sa nu existe intersectii. O parte din aceste conditii le indeplineste deocamdata doar soseaua Chisinau- Soroca, care a fost recent reparata de catre americani.

Tatiana NASTAS, REPORTER PRO TV “Pe soseaua Chisinau- Leuseni spre exemplu, limita de viteza va ramane de 90 de km pe ora deocamdata. Desi este un drum destul de solicitat care nu trece prin localitati, acesta e prea ingust avand doar cate o banda de circulatie pe sens, iar de parapete de separare a benzilor, nici vorba.”

Acelasi lucru poate fi spus despre majoritatea drumurilor de la noi din tara. 


Chiar si asa, unii sofer recunosc ca si fara aceasta modificare a Regulamentului Circulatiei rutiere, mai depasesc limita de viteza de 90 de kilometri pe ora, admisa acum in afara localitatilor.


"Cu mai multa viteza, avem mai putine gropi.”

Ministerul transporturilor a propus ca si pe soseaua Chisinau-Cimislia, unde in 2014 au fost reparati 40 de kilometri de drum, sa fie admisa viteza de 110 km pe ora. Cei de la Inspectoratul National de Patrulare spun ca acest lucru nu este posibil.

Saptamana trecuta guvernul a modificat regulamentul circulatiei rutiere la cerinta Uniunii Europene. Astfel, 110 km pe ora este noua limita de viteza admisa in tara noastra. Totusi acest lucru va fi valabil doar pentru cei care au masini mai usoare de 3 tone si jumatate si doar in afara localitatilor. Noul regulament va intra in vigoare o data cu publicarea acestuia in Monitorul Oficial, lucru care se va intampla in cateva saptamani.