Vineri, 9 mai, va fi anunțată licitația repetată pentru vânzarea apartamentelor lui Ilan Șor. Un anunț va fi publicat în ediția de vineri a Monitorului Oficial. Informațiile au fost comunicate, pentru portalul Anticoruptie.md, de către executorul judecătoresc, președintele UNEJ, Roman Talmaci. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul Frauda bancară, Șor a fost obligat de instanță să restituie suma de peste 5 miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii în proces de lichidare. Deocamdată, aproximativ 600 de mii de lei au intrat în conturile băncii devalizate în cadrul procedurii de executare silită, scrie anticoruptie.md.

Prețul apartamentelor lui Ilan Șor a fost micșorat cu 10 la sută, la cererea Băncii de Economii (BEM) în curs de lichidare, după ce prima tentativă de a găsi un cumpărător a eșuat. Inițial, firma privată care a reevaluat cele două apartamente, cu o suprafață totală de aproape 400 de metri pătrați, a indicat un preț de aproape 643 de mii de euro pentru ambele imobile.

„La solicitarea BEM, prețul apartamentelor care urmează să fie vândute în cadrul procedurii de executare silită, a fost micșorat cu 10 la sută. Astfel, acestea urmează să fie licitate  cu 7 milioane 413 mii 814 lei și 3 milioane 847 mii 340 lei. Dacă nici în a doua tentativă nu va exista cerere, prețul va fi din nou diminuat”, a declarat Roman Talmaci, pentru portalul Anticoruptie.md.

Ilan Șor figurează ca proprietar al apartamentului de 158 de metri pătrați din 2000, pe când avea nici 14 ani împliniți. Locuinţa i-a aparţinut până atunci lui Tudor Panţâru, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, și soției sale. Familia Şor nu a cumpărat-o de la Panţâru, ci de la alți doi proprietari - Valentina Urnorova și Grigorii Lucic, care l-au deținut timp de ... două luni. Apartamentul este evaluat la 950 de mii de lei în actele de la Cadastru. 

Treisprezece ani mai târziu, familia Șor a cumpărat apartamentul alăturat, care are o suprafață mai generoasă, de aproape 240 de metri pătrați. Imobilul a fost cumpărat de la cetățeanca Evghenia Marin. 

În investigația Apartamentele oligarhului: ultimele patimi, jurnaliștii CIJM au constatat că, din cele 5 miliarde de lei datorate de Ilan Șor BEM, în conturile băncii devalizate au ajuns aproximativ 600 de mii de lei. E o sumă infimă, recunoaște executorul judecătoresc Roman Talmaci, care mai spune că echipa sa, reprezentată în total de 5 persoane, trebuie să facă față unui volum enorm de muncă. Fiecare decizie, oricât de neînsemnată, este contestată de armata destul de impunătoare de avocați angajați de oligarh. Se pare că Ilan Șor nu este gata să se despartă ușor de averea sa. Așa cum, remunerarea muncii unui executor urmează după ce procesul de executare este finalizat, reprezentarea în instanță este, în fond, o activitate pro-bono.