Locatarii mai multor apartamente din capitala s-au trezit cu casele gajate de compania de constructii de la care le-au cumparat. Firma le-ar fi dat in ipoteca, pentru a lua un credit la banca, iar cum datoria nu a fost intoarsa, oamenii umbla prin judecati ca sa-si revendice locuintele pentru care au platit zeci de mii de euro. Proprietarul companiei de constructii nu ne-a raspuns la telefon, iar avocatul acestuia ne-a spus ca nu are acordul clientului ca sa ne ofere detalii.
70 de apartamente din cele peste 200 din complexul de blocuri de pe strada Calea Orheiului ar fi fost date in gaj de compania de constructii care le-a ridicat.
„Sun la banca sa iau un credit pentru a face reparatie si mi se spune ca apartamentul e gajat. Cum e gajat? Fara sa stiu nimic.”
„S-a pus ipoteca fara acordul, fara sa ma instiinteze.”
Despre asta locatarii au aflat acum cativa ani, iar de atunci sunt purtati prin judecata ca sa isi demonstreze dreptul de proprietate.
„Buneii mei au fost deportati si au ramas fara case, prin Siberia. Acum noi, in secolul XXI sa fim cu banii achitati si sa fim cu apartament gajat, sechestru.”
Problema este ca atunci cand si-au cumparat apartamentele in rate, locatarii ar fi lasat compania de constructii sa se ocupe de toate procedurile.
„Anume astea 70 de apartamente nu erau notate cadastral si la notar nu erau inregistrate. De asta si-au permis sa le gajeze bancii pentru ca aveau nevoie de bani.”
Apartamentele gajate nu sunt unica preocupare a oamenilor.
Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: „Locatarii spun ca blocurile trebuiau sa fie date in exploatare in 2013. Au trecut 6 ani, dar doua dintre case nu au ascensor nici acum, iar parcarile promise nu sunt inca amenajate.”
„Masini de lux, pe ce avem, pe pamant.”
„Locuim la etajul 6, iata cu copilas zi de zi, imaginati-va, dar trebuie sa iesim afara. Si cand eram insarcinata la fel, 6 etaje plus parte egal cu 7.”
Nici contractele cu furnizorii de electricitate sau apa nu ar fi fost incheiate pana astazi. Platile se fac la compania de constructii.
„Noi achitam serviciile, apa, lumina, la ei la oficiu, ei nu achitau furnizorii, erau datorii enorme, noi azi avem datorii de peste un milion de lei si riscam sa fim deconectati.”
„Union Fenosa, Apa-Canal. Salubritate, toti zic platiti-ne comunalele.”
Proprietarul companiei de constructii nu ne-a raspuns la telefon, desi l-am sunat insistent. Avocatul acestuia ne-a spus ca nu are acordul clientului ca sa ne ofere detalii.