Au transformat o parte din parcarea blocului intr-o zona de odihna. Locatarii unui bloc de locuit din sectorul Buiucani al capitalei au pus mana de la mana, au vopsit asfaltul, au cumparat si instalat mobilier urban si au plantat flori. Totul a fost posibil dupa ce anul trecut a fost votata legea condomeniului, ce le permite locatarilor sa ia decizii referitor la amenajarea curtilor in care locuiesc.
Locatarii blocului de pe strada Nicolae Costin din sectorul Buiucani al capitalei s-au mobilizat de la mic la mare si au amenajat o zona de odihna in fata cladirii din contul a 7 locuri de parcare. Acestia au vopsit asfaltul in colori aprinse au instalat mobilier urban creat din paleti si au sadit flori.
„Am vopsit aceste culori si toti din acest bloc am ajutat la vopsirea terenului pentru copii si la facut aceste mese frumoase.”
„Mie imi place foarte tare, este colorat, frumos, toti copii sunt fericiti.”
Locatarii au luat aceasta decizie astfel incat copiii din zona sa petreaca timpul la terenul de joaca in siguranta.
„De fiecare data cand ieseam afara era periculos pentru ca zona era traversata de masini si trebuia sa avem grija ca copiii sa nu fie loviti de vreo masina.”
Initiativa a fost privita cu ochi buni si de catre persoanele in etate.
Anai BAICEANU, LOCATARA:„Eu locuiesc la etajul doi si noaptea aici mergeau masinile, niste vitezomani, traversau, nu puteai sa te odihnesti. Acum e liniste si bine. Sunt multumita, ies si eu, ma uit copiii cum se joaca primesc si eu placere ca e liniste si bine, frumos, e aranjat.”
Oamenii au blocat accesul masinilor cu ajutorul givecelor de flori. Imediat dupa ce zona a fost amenjata, locatarii au organizat un eveniment distrativ pentru copii. Acestia au adus un urs urias si au intalat temporar o tejghea cu inghetata.
Totul a fost posibil dupa ce oamenii au inceput sa implementeze legea condomeniului votata anul trecut de deputati. Asta le permite asociatiilor de locatari sa isi amenajeze curtea daca acumuleaza voturi suficiente din partea celor care locuiesc in cladirile pe care le administreaza.
Ana PLAMADEALA, LOCATARA:„Sigur ca ne-am dorit aceasta schimbare pentru ca suntem 270 de apartamente si practic fiecare apartament are doi, trei copii si spatiul care era initial era prea mic si am gasit aceasta solutie.”
Initiativa apartine admnistratorului asociatiei de locatari, spatiul fiind renovat din fondul lor de rezerva. Totodata, oamenii si-au elaborat un regulament intern.
Rodion GAVRILOI, ADMINISTRATORUL ASOCIATIEI DE LOCATARI:„Care permite din acest moment sa aplicam anumite sanctiuni celor care au rea intentie si nu respecta anumite reguli impuse catre toti locatarii ce tine de curatenie, de plimbatul cainilor sau despre anumite lucrari ingeneresti.”
Oamenii au stabilit o amenda de la 500 de lei in sus pentru cei care nu respeta regulile, iar banii incasati vor fi investiti in amenajarea spatiului. Administratorul asociatiei afirma ca pentru a face aceste schimbare a depus un demers la primarie. Dupa ce primesc un raspuns de la autoritati, locatarii elaboreaza o schita de proiect, care ulterior este coordonata cu pretura de sector si cu Directia arhitectura a primariei. Ulterior, locatarii pot incepe lucrarile.
Rodion GAVRILOI, ADMINISTRATORUL ASOCIATIEI DE LOCATARI:„Noi vrem sa ne simtim cumva o comunitate, o comunitate care gestioneaza tot acest spatiu si nu asteapta de sus, de la primarie sau de la Guvern sa ne amenajeze.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.