Mai mulți locuitorii din Anenii Noi au trimis o scrisoare Guvernului prin care cer consultări și explicații privind măsurile întreprinse în contextul focarelor de pestă porcină, după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu ar fi prezentat documente oficiale privind sacrificarea porcilor, spun ei. Contactați de PRO TV, responsabilii de la Guvern nu ne-a răspuns încă pentru a ne oferi o reacție.
„În urma gestionării deficitare a focarului de pestă porcină africană la ferma „Golden Piglet” SRL și a deciziei de a înhuma 65.000 mii de porci în apropierea satului Calfa-Nouă și satul Roșcani, noi locuitorii satului Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, ne exprimăm solidaritatea cu comunitățile din satele vecine Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani și solicităm autorităților măsuri urgente și transparente”, se arată în scrisoare.
Totodată, ei menționează că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a prezentat documente oficiale care să clarifice:
- Identitatea autorităților responsabile pentru decizia de înhumare: Este esențial să cunoaștem cine a autorizat această măsură și în baza căror criterii.
- Expertiza tehnică a solului: Nu s-a furnizat niciun raport care să ateste conformitatea solului cu normele legale pentru înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate.
„Este raportat că porcii au fost sacrificați prin utilizarea gazelor. Conform normelor sanitar-veterinare, metodele de sacrificare trebuie să minimizeze suferința animalelor și să respecte standardele de bunăstare. Utilizarea gazelor este permisă doar dacă asigură pierderea rapidă a cunoștinței și moartea fără durere a animalelor”, scriu locuitorii.
Astfel, aceștia solicită autorităților:
„1. Transparență totală: Publicarea imediată a documentelor oficiale care să clarifice procedurile și deciziile luate în gestionarea acestui focar.
2. Respectarea normelor legale: Asigurarea că toate măsurile luate sunt în conformitate cu legislația națională și standardele internaționale privind sănătatea publică și protecția mediului.
3. Consultarea comunității: Implicarea activă a autorităților locale și a cetățenilor în procesul decizional pentru a asigura măsuri adecvate și acceptate de comunitate.”
Săptămâna trecută, patru focare de pestă porcină africană au fost depistate în Republica Moldova. Astfel peste 65 de mii de porci au fost sacrificați după care înhumați pentru a limita răspândirea virusului. Situația provoacă îngrijorare atât în rândul fermierilor, cât și al locuitorilor din zonă.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.