Locuitorii din orașul Cahul și două sate din apropiere, Cotihana și Crihana Veche, vor beneficia în curând de un sistem nou de apă și canalizare. Cu ajutorul unui grant de peste 50 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei, în municipiu se construiește o nouă stație de epurare și tratare a apei, o nouă stație de captare și o rețea de apeduct și canalizare. Este proiectul cu cea mai mare investiție pe cap de locuitor din țară, aproximativ 32 de mii de gospodării urmând să beneficieze de noul sistem. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, astfel că totul ar trebui să fie funcțional până la sfârșitul acestui an.

Dorința de a schimba lucrurile în orașul natal, multă muncă zilnică și o strategie elaborată și bine pusă la punct – asta a stat la baza noului proiect de alimentare cu apă și canalizare a orașului Cahul.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL MUNICIPIULUI CAHUL:  „Acest serviciu de canalizare este vital. Nu poți să vorbești despre dezvoltarea regiunii din punct de vedere economic, social, cultural, să construiești obiective de menire socială neavând acest serviciu. Deci, timpul cu toaleta în curte, cu bazine în care să fie acumulat, cu siguranță nu corespund statutului de o localitate urbană, un oraș pol de creștere, o capitală de sud, un centru regional.”

După ce a apărut ideea, proiectul a fost gata în scurt timp, așa că primarul, aflat atunci la primul mandat, a pornit în căutarea resurselor. Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei sunt marii donatori pentru ca locuitorii din Cahul și satele învecinate, Cotihana și Crihana Veche, să beneficieze de apă curată, dar și de servicii de canalizare moderne.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL MUNICIPIULUI CAHUL:  „Astăzi s-a ajuns la un volum al investițiilor, a finanțării, grant, este important de subliniat, de aproape 54 de milioane de euro din partea Germaniei și Uniunii Europene.”

Au fost mai multe etape, care au durat ani: studiu de fezabilitate, documentația tehnică, licitații. Și așa, acum doi ani în oraș și în satele vecine au apărut mai multe șantiere, fiind demarate lucrările de construcție pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare.

Andrei TOCARU, RESPONSABIL DE PROIECT DIN CADRUL PRIMĂRIEI CAHUL: „Un proiect major, unul dintre cele mai mari proiecte din Republica Moldova în domeniul apă și canalizare. Practic prevede construcția și reabilitarea la tot ce ține de rețele de apeduct, canalizare, inclusiv și toate procesele tehnologice aferente.”

Am mers pe șantierul unde se construiește o nouă stație de epurare.

Andrei TOCARU, RESPONSABIL DE PROIECT DIN CADRUL PRIMĂRIEI CAHUL: „Este proiectată cu o capacitate de 6500 m3 pe zi, ceea ce reprezintă cam 32 de mii de locuitori beneficiari.”

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Lucrările la noua stație de epurare din municipiul Cahul sunt în plină desfășurare. Clădirile administrative sunt finalizate, la fel și aceste construcții din beton unde vor fi filtrele biologice și bazinul de fermentare a nămolului. Toul este gata în proporție de 80%, acum instalându-se practic, ultimele utilaje de care va depinde funcționarea stației.”

Compania care se ocupă de construcția stației de epurare și tratare a apei dă asigurări că până la sfârșitul anului lucrările vor fi finalizate.

Erhan KILIC, DIRECTORUL COMPANIEI DE CONSTRUCȚIE: „Noi am finalizat lucrările din beton și continuăm să montăm utilajele, totodată au loc lucrările pentru instalarea utilajelor electrice.”

În paralel, se construiesc circa 120 de km de rețea de apă și canalizare, dar și o nouă stație de pompare a apei din râul Prut.

Stanislav PROCOPEȚ, REPREZENTANT AL COMPANIEI DE CONSTRUCȚII: „Necesarul de apă va fi permanent stabilit și livrat. Apa brută va fi pompată prin intermediul acestor agregate de pompare, către stația de tratare, unde apa va fi adusă la condițiile necesare pentru livrarea către consumator. Lucrările de construcție sunt gata în proporție de 90%.”

Igor LUPANCIUC, RESPONSABIL TEHNIC APEDUCT: „La stația nouă care deja va fi pusă în funcțiune va fi redus consumul de energie electrică ceea ce va fi revăzut în facturile de achitare spre consumatori.”

Stația de pompare veche care funcționează în prezent, ca și tot ce ține de sistemul de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare din Cahul, are mai mult de jumătate de secol, utilajele fiind uzate, motiv pentru care până acum se înregistrează pierderi imense în rețea, ceea ce însemna deconectări și disconfort pentru cetățenii. Unde mai pui că vechiul sistem reprezenta deja o amenințare pentru mediul înconjurător.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL MUNICIPIULUI CAHUL: „E o muncă zilnică și sperăm foarte mult ca dând în exploatare toate loturile să avem pe de o parte servicii mai bune, partea de mentenanță cu siguranță fiind țevile noi nu va mai fi nevoie să intervină cu avarii în fiecare zi pentru remedierea lor, mai puține deconectări și inclusiv vorbim despre protecția mediului, vorbim despre o investiție durabilă în timp și nu în ultimul rând este important din punct de vedere al eficienței energetice.”

Anul viitor, noul sistem ar urma să fie funcțional total, iar următoarea etapă este extinderea acestor servicii și către alte localități care au nevoie.

Nicolae DANDIȘ, PRIMARUL MUNICIPIULUI CAHUL: „Fără suportul din partea guvernului Germaniei și al Uniunii Europene, această investiție cu siguranță nu putea fi sau aceste proiecte mari și ca buget și ca amploare nu puteau fi realizate.”