Locuitorii din satul Roșcani, unde a fost depistat un focar de pestă porcină la o fermă cu 65 de mii de porci, sunt îngrijorați și nemulțumiți de faptul că animalele sacrificate sunt înhumate în preajma localității. Oamenii cer autorităților să găsească un alt teren, de teama că aerul, apele subterane și mediul vor fi poluate. Primarul din Roșcani spune că zona unde sunt îngropați porcii a fost aleasă de specialiștii de la ANSA, care au dat asigurări că procesul nu prezintă pericol.

Mai mulți locuitori din satul Roșcani, cu care am reușit să discutăm astăzi, s-au arătat indignați că porcii sacrificați la ferma din localitatea lor sunt înhumați pe un teren din apropiere.

„E periculos tare, noi am fost ieri acolo și e tare periculos pentru ce ei fac așa înhumarea, și ce miros este că Manciu a zis că nu miroase.”

Oamenii vorbesc despre riscul de poluare a solului și a apelor subterane.

„La noi tot se otrăvește, iată fântâna, dar iată chiar și artizana tot se otrăvește, aici porci ard.”

Alții spun că acum nu văd o problemă, dar, odată cu încălzirea timpului, în zonă ar putea apărea un miros înțepător.

„Până când nu ne deranjează, nu miroase, dar o să vedem când se va încălzi. Când vor fi temperaturi mari, până când nu înțelegem nimic.”

Nemulțumiți, mai mulți localnici din Roșcani au protestat zilele trecute. Astăzi, primarul satului ne-a spus că terenul unde sunt săpate gropile pentru înhumarea porcilor a fost ales de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care a dat asigurări că nu va exista riscul de poluare. Terenul se află la margine de Roșcani, în vecinătatea satelor Calfa și Calfa Nouă.

Constantin MORARI,PRIMARUL SATULUI ROȘCANI: „Vorbim de Calfa Noua, este vorba de intravilanul localitatii de peste 530 de metri, vorbim de la râul Bîc de peste 530 de metri, daca vorbim de localitatea Roșcani este vorba de peste un kilometru. Acest proces este gestionat de ANSA, decizia de înhumare este luată de către CSE nu este o decizie a primăriei, nu este o alegere a primăriei.”

Deși pe teritoriul fermei este interzis accesul presei, pe un canal de telegram au fost publicate imagini filmate cu drona chiar de deasupra gropii unde sunt îngropați porcii.

Între timp, ferma unde a fost depistat focarul rămâne în continuare în carantină.

Dina MUNTEANU, REPORTER PRO TV: “Drumul către fermă este restricționat în continuare de către un echipaj de poliție. Au acces în zona de carantină doar angajații fermei și responsabilii de la ANSA autorizați de Comisia Situații excepționale.”

Teritoriul fermei, dar și drumurile din sat sunt dezinfectate cu o soluțuie specială.

Până în prezent au fost sacrificați mai bine de jumătate din cei peste 65 de mii de porci. Focarul de pestă porcină la ferma de porci din Roșcani, care este cea mai mare din țară a fost depistat săptămâna trecuătă. Alte cazuri de pestă porcinp nu au fost identificate în localitate. Potrivit ANSA, virusul nu se transmite la om și nu prezintă pericol pentru om. Boala afectează porcii și mistreții și este extrem de contagioasă. Peste 90 la sută din animalele infectate mor.