Pivnița de peste 200 de ani, găsită acum 3 ani în subsolul fostului Muzeu Bisericesc din capitală a fost inclusă în traseul turistic al sectorului Rîșcani. Lucrările de reabilitare a celei mai vechi descoperiri din Chișinău au fost, însă, puse pe pauză, timp în care construcția a avut de suferit. Pretorul sectorului Rîșcani spune că în curând acestea vor fi reluate pentru asta fiind alocate 3 milioane de lei din bugetul municipal.
Acest proiect ambițios de reabilitare a pivniței descoperită de arheologici în subsolul Muzeu Bisericesc din capitală a fost prezentat de primăria capitalei acum doi ani. Astazi, însă lucrările nu prea au avansat, cel puțin pe partea exterioară.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „La mai bine de 3 ani de când a fost descoperita pivniță, aici au avut loc lucrări de restaurare. Toate cele 3 hale au fost aduse în ordine, însă de mai bine de un an lucrările au fost stopate. Se vede că între timp locul a fost inundat, iar din cauza umidității au înverzit pereții în unele locuri.”
Totodată, aici ar urma să fie instalate 4 uși din stejar, însă din cauza condițiilor din interior deocamdată acest lucru nu este posibil.
Sergiu SMOCVIN, LEMNAR: „Ușa asta va fi instalată aici, ar trebui, e de 2,7 metri înălțimea. Ca să pot instala ușa asta trebuie să fie niște condiții – uscat, ventilare, balamalele existente rămân, dar trebuie să vină specialist să le conserveze.”
Meșterul spune că lemnul de stejar e pregătit însă nu poate asambla ușile.
Sergiu SMOCVIN, LEMNAR: „Acestea și acestea sunt pregătite pentru ușa cea mare. Ușa laterală mică e asambaltă și așteaptă deja de vreo jumătate de an. Eu le asamblez destul de repede dar care e sensul, ca ele să stea?”
Pretorul sectorului Rîșcani spune că lucrările vor fi reluate în cel mai scurt timp pentru asta fiind alocate din bugetul municipal 3 milioane de lei.
Mihai FURCULIȚĂ, PRETORUL SECTORULUI RÎȘCANI: „S-a definitivat procesul de execuție pe exterior, s-au anunțat licitației, avem firma câștigătoare și în scurt timp trebuie să demarăm lucrările de definitivare a acestui proiect. Este un proces tehnologic, noi intenționat am staționat executarea lucrărilor pentru a vedea toate neclaritățile pentru că a fost reparat, adus în starea inițială după procedeele vechi. Va fi adus în ordine.”
Mihai Furculiță spune că pivnița care va fi parte componentă a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău a fost deja inclusă în traseul turistic al sectorului Rîșcani, unde se regăsește și Moara Roșie. Construcția descoperită în anul 2021 este una dintre cele mai vechi clădiri identificate până acum în capitală.