Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din seara Învierii este de a merge la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Însă, de multe ori, lumânarea se stinge până acasă și, potrivit superstițiilor, acesta poate fi un semn rău. Preotul Gabriel Cazacu a explicat pentru Digi24 ce se întâmplă, de fapt, dacă se stinge Lumina Sfântă de Paște, transmite digi24.ro.
La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii pentru a lua Lumina Sfântă. Lumânarea este simbolul Învierii, al biruinței și vieții asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului.
Ce se întâmplă dacă se stinge lumânarea cu Lumina Sfântă de Paște
“Nu este nimic rău dacă lumina lumânării se stinge în drumul spre casă. Important este să o aprindem cu flacăra credinței din sufletele noastre creștine. Nu trebuie să lăsăm întunericul, frica sau deznădejdea să ne cuprindă pe toată durata anului bisericesc.
Lumânarea cu care am luat Lumina Sfântă din biserică o putem păstra și reaprinde acasă. O ținem aprinsă cât de mult timp putem, din ziua de Paște și în fiecare zi din Săptămâna Luminată. Putem să o reaprindem oricând, nu există restricții în acest sens. Însă, este important să fim precauți. Să nu lăsăm niciodată o flacără nesupravegheată, pentru a evita posibilele pericole.
Este bine ca această Lumină Sfântă pe care o luăm din biserică să nu o ținem doar pentru noi, ci să o dăruim mai departe. Cu Lumină să mergem în căminele de bătrâni, în spitale, să aprindem o candelă la mormintele oamenilor care nu mai sunt printre noi, să facem o faptă bună și să dăm mai departe această bucurie.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la mănăstirea Cașin din București.