Luni, 24 iunie, când vor avea loc funerariile cunoscutului scriitor Spiridon Vangheli, în țară va fi decretată zi de doliu. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Moldova la o zi după ce tatăl lui Guguță a decedat la vârsta de 92 de ani. Și satul de baștină al lui Spiridon Vangheli îl deplânge pe scriitor. Oamenii spun că maestrul a fost mândria localității și a întregii țări.

Valentina Lesco, fosta bibliotecară din satul Grinăuți și-l amintește pe Spiridon Vangheli cu mândrie și spune că îi este recunoscătoare pentru cărțile lăsate copiilor. Femeia spune că poveștile lui erau cele mai citite din bibliotecă.  

Valentina LESCO, FOSTĂ BIBLIOTECARĂ DIN SATUL GRINĂUȚI: ”În primul rând este mândria satului nostru. Noi avem cu ce ne mândri. A scris atâtea opere pentru copii, el se consideră tatăl lui Guguță, asta a fost cea mai emerită carte a lui. 02:55 Un om foarte bun, sociabil, trage la satul lui, se mândrește cu satul Grinăuți.”

În sat, practic toate instituțiile publice poartă numele marelui scriitor.

Valentina LESCO, FOSTĂ BIBLIOTECARĂ DIN SATUL GRINĂUȚI: ”Gimnaziu din sat îi poartă numele „Spiridon Vangheli”, grădinița de copii se numește „Guguță”, tot în cinstea marelui scriitor Spiridon Vangheli.”

Localnicii spun că majoritatea eroilor din poveștile lui Spiridon Vangheli ilustrează oamenii din sat.

Alexandra PRIPA, FOSTĂ PROFESOARĂ: ”Eroii lui principali emană binele, frumosul și omenia. Principalul erou Guguță și lângă dânsul nu lipsește Guguța, în multe lucrări, Ciuboțel și Titirică. În toate lucrările sale, eu i-am recunosc toți vecinii,  și Baba Gafie, și Moș Crețuleac și ceilalți. Și copiii lui persistă mult în cărțile sale, este Radu și Rodica. Eu țin minte prin 2002-2003 a venit cu multe cărți, ne-am salutat frumos, era foarte sociabil."

Potrivit consătenilor, Spiridon Vangheli își dorea foarte mult ca locuința părintească, care nu îi mai aparținea familiei lui, să fie transformată într-un muzeu. Oamenii din sat spun că Spiridon Vangheli a fost, este și va rămâne mândria neamului.

”S-au înțeles bine în mahală, și buneii mei, și deja și părinții. Eu sunt mult mai tânăr și nu-l cunosc detaliat, dar cum mi-au spus părinții și buneii, au fost oameni de treabă, la locul lor.”

Spiridon Vangheli va fi înmormântat luni, 24 iulie, când în țară va fi decretată zi de doliu. La ora 12 în memoria scriitorului drapelul de stat va fi arborat în bernă.

Cunoscutul scriitor Spiridon Vangheli s-a stins ieri din viață la vârsta de 92 de ani. Anunțul despre moartea sa a fost făcut de către familia scriitorului, care a precizat că în ultimul timp maestrul s-a simțit rău. Spiridon Vangheli s-a născut în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani, la 14 iunie 1932. Cărțile sale, Ispravile lui Guguță, dar si Steaua lui Ciuboțel, l-au consacrat și au fost traduse în peste 40 de limbi, în toată lumea. Spiridon Vangheli a primit Diploma Internațională de Onoare Andersen, numeroase medalii și premii de stat, dar și titlul de Maestru în Artă și Scriitor al Poporului.