Ministra Justitiei, Olesea Stamate, a solicitat in cadrul sedintei de astazi a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea mai multor magistrati, inclusiv din functia de membru al Consiliului Institutului National al Justitiei, pe motiv ca asupra lor planeaza probleme de integritate, scrie Anticoruptie.md
Ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut revocarea magistraților Mariana Pitic, Viorica Mihăilă și procurorului Igor Popa din funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. În afară de aceștia, ministra a mai solicitat revocarea judecătorilor Oxana Robu, Ghenadie Pavliuc și a procurorului Puslan Popov. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au precizat că nu se pot pronunța în privința procurorilor, deoarece aceștia au fost desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor.
Mariana Pitic a fost numită în 2016 în funcţia de judecător al Curții Supreme de Justiție. În 2015, a fost desemnată în calitate de membru în Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei. Pitic a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că deține o mașină de marca Porsche Cayenne, pe care a indicat-o în declarația de avere abia în 2015 și care ar costa doar 11.000 de lei.
Mariana Pitic, Oxana Robu, Viorica Mihăilă și Ghenadie Pavliuc
La rândul său, Oxana Robu se numără printre magistrații care au primit apartamente la preț preferențial în Chișinău, potrivit unei anchete RISE Moldova. Mai exact, aceasta a intrat în posesia unui apartament de 72 de metri pătrați în blocul de pe strada Vasile Alecsandri din Chișinău. Robu trăiește într-o casă cu două etaje situată în centrul Chișinăului, pe stradela Fierarilor. Datele cadastrale arată că imobilul are 65 de metri pătrați și constituie, oficial, proprietatea părinților Oxanei Robu. Aceștia mai sunt proprietarii unei alte case de 90 de metri pătrați, din aceeași curte, în care trăiesc de fapt.
Oxana Robu a fost desemnată în februarie 2017 de Consiliul Superior al Magistraturii printre magistrații specializați în controlul judiciar asupra testării integrității profesionale, după ce a intrat în vigoare Legea privind evaluarea integrității instituționale.
Ghenadie Pavliuc a ajuns în vizorul public, fiind unul dintre magistrații care au eliberat mandate de arestare în dosare de rezonanță. Magistratul i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arestare la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv după gratii.
Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. Ulterior, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, ca apoi să îl salveze de la puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la patru ani de închisoare cu executare. În mai multe cazuri, inclusiv în dosarul lui Vlad Filat, avocații au cerut recuzarea lui Ghenadie Pavliuc pentru că judecătorul ar fi rudă cu liderul PD, Marian Lupu. Politicianul a respins legăturile de rudenie. La o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, Ghenadie Pavliuc a recunoscut că are o legătură de rudenie cu democratul. „Undeva, al patrulea grad, din partea soţiei”, explica judecătorul.
Viorica Mihăilă face parte din judecătorii care au emis ordonanțe judecătorești ce au favorizat infracțiunile de spălare de bani prin intermediul sistemului judecătoresc și bancar din Republica Moldova. Potrivit investigațiilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, judecătoarea Mihailă a beneficiat de transferuri generoase de bani din afara Republicii Moldova.
Procurorii Igor Popa și Ruslan Popov
Procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, a fost implicat în decursul carierei sale în mai multe scandaluri și, cu toate astea, a fost mereu promovat. Din 2002 până în 2010, el a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale ale Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii. În această perioadă, omul legii a ajuns în atenţia opiniei publice pentru faptul că el şi subalternii săi au fost cei care s-au ocupat de dosarele mai multor politicieni incomozi. În aprilie 2009, el a fost în fruntea unui grup de procurori care s-a ocupat de dosarele manifestanților.