Mai bine de 3000 de masini apar pe strazile din Chisinau in fiecare luna. In acest moment raportul este de o masina la 10 locuitori ai capitalei, iar cifrele vor creste, spun specialistii. Intr-un asemenea ritm Chisinaul risca sa se blocheze. Problema este ca nu avem nicio strategie pentru fluidizarea traficului, sustin expertii, adica parcari la intrarea in oras si un transport in comun eficient. Autoritatile insa isi paseaza responsabilitatea de la unii la altii. 

Asa arata Chisinaul acum 20 de ani, cand nici vorba de ambuteiaje, iar la semafoare erau doar cateva masini. Din pacate, in anul 2021, in orele de varf, Chisinaul este o mare parcare. 

Valeria CAPRA, REPORER PRO TV:“Este ora 18 si suntem pe strada Ismail, aici unde toate cele 6 benzi sunt ocupate de masini. Soferii circula bara la bara, iar ambuteiajele sunt kilometrice. La aceasta intersectie am numarat tocmai trei semafoare, ceea ce face timpul de asteptare sa dureze si mai mult.”

De plictiseala unii si-au indreptat atentia spre telefoane, alti soferi au timp pentru o cina intreaga, mai ales ca au stat foarte mult in masini.

 “Si am flamanzit si am insetata.

Acest barbat vine din sectorul Ciocana, vrea sa ajunga in Hancesti, iar de jumatate de ora sta blocat in trafic, pe Izmail.

”- Asa e tot orasul?

- De unde vin eu, da!
 

"- Da avem incotro, stam in ambuteiaj.”

Este atat de aglomerat ca nici ambulantele nu au reusit sa scape din aglomeratie pentru ca soferii efectiv nu au putut sa se fereasca din calea lor.

Toate aceste ambuteiaje se produc zilnic in Chisinu pentru ca in ultimii 10 ani numarul masinilor a crescut enorm in Capitala. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ionita, lunar Chisinaul apar cate 3000 de automobile, iar cresterea continua. Daca inainte de independenta prin oras circulau 15 mii acum numarul lor a crescut de 5 ori.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:”De la 15 000 la 75 de mii, iar numarul de drumuri a ramas acelasi, am avut 6000 si avem 9000. Daca cineva se streseaza ca avem foarte multe masini, va rog sa fiti relaxati, savurati placerea sa mergeti prin oras, ca raul doar urmeaza.”

Fostul viceprimar Victor Chironda, sustine ca strategiile primariei de a evita ambuteiajele sunt facute pe genunchi, directia responsabila ar trebui reorganizata, iar politia rutiera din Chisinau nu are suficienti oameni pentru fluxul de masini.

Victor CHIRONDA, EX-VICEPRIMAR:“In fiecare zi sunt doua masini de patrulare, este fizic imposibil ca acesti oameni sa faca zilnic fluidizarea masinilor. De asta asa cum prevedea legea, responsabilitatea ii revine municipalitatii."

 "Directia deja de doi ani sta cu director interimar. Acolo lucreaza vreo 3-4 oameni, care nu inteleg care este rostul lor acolo."

Expertii spun ca ar trebui construite parcari, transportul in comun sa fie bine dezvoltat, sa nu intarzie, sa fie curat si sa acopere toate strazile. 

Specialistii recomanda ca in zonele aglomerate, parcarile sa nu mai fie gratuie astfel incat oamenii sa fie motivati sa-si lase masinile in parcarile construite pentru asta. De pilda, aceste parcari, numite in Vest Park&Ride au fost cosntruite la intrarea in orasul Viena. Austriecii isi lasa masinile aici pentru ca parcarea costa foarte scumpa in capitala, asa ca aleg sa circule prin oras cu troleibuz, autobuz, tramvai sau metro. 

De asemenea in anumite orase s-a redus viteza de deplasare pe strazi, un exemplu este Parisul, unde nu poti depasi viteza 30 de km pe ora. 

Din pacate, responsabilitatea rezolvarii traficului din Chisinau este pasata in acest moment de la primarie la ministerul de Interne. 

Primaria se plange ca nu are politie municipala pe care sa o implice in gestionarea ambuteiajelor, ministerul de interne ca nu are suficienti oameni pe care sa-i lase sa dirijeze traficul aglomerat.

Pe de alta parte, alte solutii de rezolvare sunt deocamdata la nivelul de promisiune. De pilda, primaria promite sa construiasca parcari la intrarea in oras.

Ion CEBAN, PRIMARUL ORASULUI CHISINAU:“Discutam despre parcarile la intrarea in oras, au fost identificate locatiile, peste zece. Incepand cu toate sectoarele si finalizand cu relatia pe care o avem cu suburbiile."

Delimitarea parcarilor in zona centrului istoric.”

Primarul capitalei nu a anuntat termene pentru aceste parcari, cand ar putea incepe lucrarile si … nici capacitatea lor.