Multe dintre plantatiile de vita-de-vie au avut de suferit in urma ploilor de la sfarsitul lui iulie. Mucegaiul a afectat strugurii timpurii si nu poate fi tratat, se plang agricultorii, insa pot fi luate masuri de prevenire pentru soiurile tehnice tarzii, ne spun specialistii.
Ion Ciobanu are o plantatie de vita de vie de 8 hectare. Din cauza mucegaiul care a aparut in urma ploilor abundente din iulie circa 3 hecatre au avut de suferit. Soiurile timpurii de masa se coc mai devreme, insa practic nici nu ai ce culege.
Ion CIOBANU, AGRICULTOR: “Ultima luna in fiecare zi erau ploi si s-au copt strugurii si din pricina asta a aparut zaharul in bob si din cauza asta a aparut mucegaiul cenusiu.”
De 11 ani de cand lucreaza, barbatul spune ca nu a mai intalnit ca astfel de maladie sa afecteze plantatiile.
Ion CIOBANU, AGRICULTOR: “De cand lucrez, prima data asa un an cand in timpul coacerii poamei au fost asa puternice ploi.”
Dupa un an intreg de munca si investitii, agricultorii au avut mari pierderi mari. Chiar daca au ingrijit si au stropit bobitele oricum acestia au crapat si s-au stricat, iar acum le este greu sa vanda productia.
Ion CIOBANU, AGRICULTOR: “Am dat 180 si ceva de euro…...”
Si acest barbat are o plantatie de vie care se intinde pe cateva hectare. Din toata roada mai mult de jumatate a fost compromisa. Strugurii rosii sunt mai putini afectati pentru ca se coc mai greu.
Specialistii spun ca mucegaiul cenusiu poate afecta toate soiurile de struguri. Totusi aceasta maladie poate fi prevenita daca sunt stropiti cu preparate speciale cu 30 de zile inainte de coacere. Pretul pentru un kilogram de struguri de masa este in acest an intre 6 si 18 lei.