Lacustele depistate la inceputul acestei saptamani pe mai multe terenuri agricole din Singerei se raspandesc rapid in zona si au ajuns si in alte regiuni ale tarii. Unii fermieri spun ca de vina ar fi proprietarii lanurilor care nu si-au prelucrat campurile cu solutii impotriva daunatorilor, desi sunt obligati sa o faca. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor au inspectat, din nou, terenurile afectate, si spun ca au fost depistate focare si la Telenesti, Ceadir-Lunga si Vulcanesti.
Din imaginile trimise la adresa redactiei noastre de un fermier din Singerei se vede un numar mare de lacuste care au invadat campurile acestuia. Intr-un alt video agricultorul a surprins si momentul in care insecta mananca o parte din planta cu o viteza suprinzatoare, lasand petalele gaurite.
Serghei Marandiuc a sesizat autoritatile despre aparitia acestor insecte inca de saptamana trecuta. Imediat a stropit terenurile cu insecticide, dar la scurt timp spune ca lacustele au aparut din nou.
Serghei MARANDIUC, FERMIER DIN RAIONUL SINGEREI:„Am vazut ca situatia este aceeasi. In camp au aparut din nou lacustele.”
Asta pentru ca proprietarii terenurilor din preajma nu au luat aceleasi masuri, spune barbatul, care a sesizat din nou Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor, autoritate responsabila de aceasta situatie.
Valentin GURAU, SEF DIRECTIE ANSA:„Terenul dat este gestionat de Ministerul Apararii, dar este dat in subarenda. Am sunat persoana care ar detine acum terenurile. Ei mi-au spus ca deja au prelucrat, dar din cate vedem nu s-a intreprins nicio masura.”
Responsabilii de la ANSA sustin ca legea ii obliga pe fermieri sa prelucreze lanurile cu insecticide, altfel risca sa fie sanctionati. Acestia precizeaza insa ca trebuie intreprinse masurile de urgenta pentru a nu permite daunatorilor sa se inmulteasca.
Acum urmeaza sa se stabileasca de unde s-au luat insectele.
Mariana GUZUN, INSPECTOR PRINCIPAL, ANSA SINGEREI: „Pentru a depista daca ea s-a dezvoltat in campul dat trebuia de facut sapaturi inca in primavara. Trebuia sa fim la curent cu faptul ca ea a fost anul trecut, chiar si in numar mic. Erau necesare sapaturile in sol pentru a se depista pontele. Pentru ca cercetarile nu s-au facut la timp, lacustele au fost depistate la varsta a treia, a cincea, cand sunt mai mari si mai vizibile.”
Potrivit ANSA, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate cinci focare de lacuste in raioanele Singerei, Telenesti, Ceadir-Lunga si Vulcanesti. Acum doua zile, responsabilii de acolo ne-au spus ca aceste lacuste sunt foarte periculoase si daca nu se intreprind masuri la timp aceastea ar putea distruge campurile in totalitate. Insa reprezentantii ANSA mentionau atunci ca nu este necesara instituirea carantinei sau a altor masuri mai drastice.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.