Mai multi angajati ai unei gradinite din raionul Hincesti nu au fost lasati sa intre astazi in institutie. Directoarea i-a tinut afara pentru ca acestia nu aveau un test negativ la Covid. Angajatii refuza sa-l faca pentru ca au un salariu mizer, in timp ce sefa institutiei afirma ca daca va ramane fara cadre, va micsora numarul de grupe.

Publicat:08.09.2021, 19:14

“ - Dimineata mie mi-ati strigat daca nu vrei sa te duci sa iti faci testul, te dau afara. 

Nu ti-am zis ca te dau afara. Nu spune minciuni.”

Alina Ungureanu este asistent de educatoare la gradinita din satul Ciuciuleni de doi ani. Azi dimineata cand a venit la munca nu a fost lasata sa intre in institutie. Motivul - nu avea testul negativ la Covid.

Alina UNGUREANU, ASISTENT DE EDUCATOR, GRADINITA DIN CIUCIULENI:“ Directorul interimar ne tachineaza cu vaccinarea si cu testul obligatoriu, daca nu, sa eliberam institutia. Salariul nostru de doua mii de lei nu ne permite sa facem testul.”

In aceeasi situatie s-au pomenit alte 8 angajate, care din diferite motive nu vor sa se vaccineze.

“Eu nu m-am vaccinat ca nu imi permite sanatatea.” 

“Eu am trei copii si nu imi permit sa imi fac testul.”

“Noi suntem obligati sa ne testam. Eu am facut prima doza de vaccin si am avut reactii adverse.”

In sat nu exista un laborator unde localnicii s-ar putea testa. Iar pe langa costul testului, angajatele gradinitei sunt nemultumite ca trebuie sa achite si drumul pana la Hincesti sau Chisinau. Salariul lor nu depaseste 2 mii de lei.

“Imi sunt incalcate drepturile mele de a veni la munca. As vrea sa mi se acopere macar partial testul. Noi achitam polita de asigurare, ni se face retinere din salariu.”

Luata la rost de angajate, directoarea ne-a spus ca nu face altceva decat sa respecte decizia Comisiei Raionale Extraordinare de Sanatate Publica din Hincesti.

Maria JANGA, DIRECTOAREA GRADINITEI DIN CIUCIULENI:“In punctul 8.4 scrie ca managerii institutiilor din sistemul educational vor restrictiona accesul in institutie a persoanelor care nu vor prezenta certificate de imunizare sau rezultatul unui test negativ.”

Directoarea spune ca angajatii nu vor fi demisi, dar nu vor fi lasati sa intre in gradinita daca nu vor prezenta, in continuare, un test negativ la coronavirus.

Maria JANGA, DIRECTOAREA GRADINITEI DIN CIUCIULENI:“Se creeaza o problema din cauza careia vom trebui sa reducem numarul de grupe pentru ca sa facem fata.”

Responsabila afirma ca nu are bani in bugetul institutiei ca sa-i aloce pentru testarea lucratorilor. Am incercat sa aflam daca in bugetul primariei se gasesc resurse financiare pentru testarea angajatilor, insa pe primarul localitatii Ciuciuleni nu l-am gasit la locul de munca, iar la telefon nu a raspuns. Presedintele Comisiei Raionale Extraordinare de Sanatate Publica ne-au spus ca va reveni cu un comentariu mai tarziu.