S-au imbracat in mov si au marcat ziua internationala a prematuritatii. Mai multi copii care s-au nascut mai devreme, la Spitalul Municipal nr 1 din capitala, au revenit astazi in institutie pentru a sarbatori momentul alaturi de cei care au luptat pentru viata lor.

Publicat:16.11.2019, 20:19

Faceti cunostinta, ea este Carisa, cel mai mic pacient al Spitalului Muncipal nr. 1. La numai 28 de saptamani fetita a decis ca este momentul sa vina pe lume. Avea doar 740 de grame, asa ca grosimea piciorului era ca cea a degetului unui adult.

Alina TALMAZAN, MAMA: “E o luptatoare, e foarte bravo. Acum cantarim deja 815 gr. Suntem bucurosi ca aveam asa micuta adorabila.”

Alina TALMAZAN, MAMA: “O sa incercam sa o implicam in cat mai multe activitati, vedem ce ii place mai mult. Noi o vom sprijini in toate.”

Ecaterina Bogata, de trei saptamani incoace, este chiar bogata. Dupa ani de asteptare, minunea s-a intamplat, iar femeia a adus pe lume gemeni, la 30 de saptamani de sarcina. Mamica spera ca sarbatorile de iarna sa-i prinda impreuna acasa.

Ecaterina BOGATA, MAMA: "Alexandrianu Marc si Alexandrianu Dan. Astazi au trei saptamani, e jubileu la noi. -Va amintiti cand i-ati nascut? -Asa erau, doua manute.” 

Astazi, pragul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 a fost pasit de mai multi copii care au venit pe lume in institutia medicala, inainte de termen.

"Cu cinci ani in urma am nascut la termenul de 38 de saptamani. Aveam emotii foarte mari, imi faceam griji.”

"Medicii l-au salvat, am stat in reanimare, am supravietuit, dar suntem mari si sanatosi.”

Medicii spun ca cel mai important in cazul copiilor prematuri sunt masurile luate ulterior, rapiditatea interventiei si alimentatia corecta.

Ana GURAGATA, CONFERENTIAR UNIVERSITAR LA USMF: "O sansa la viata o are oricare prematur. Mai mici de 1000 de gr. Vorbim de probleme…, sansele la viata buna sunt de 80%. La copilul mai mare de 1000g, sansele sunt mai bune.”

Potrivit specialistilor, in tarile dezvoltate, 9% din nasteri sunt premature, iar in cele slab dezvoltate - 12. La Spitalul nr 1 din capitala, anul trecut au fost inregistrate doar 4%. Cauzele fiind diverse: fumatul, consumul de alcool, nivelul ridicat de stres, patologii sau sarcina planificata la o varsta de peste 35 de ani.

Pe 17 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a copiilor nascuti prematur. Astfel ca picii au fost imbracati in haine de culoare mov, iar un salon al maternitatii a fost decorat in aceasta nuanta, care este un simbol al prematuritatii.

Potrivit Biroului National de Statistica, anul trecut in tara noastra aproape 1800 de copii s-au nascut prematur, 3 la suta dintre ei nu au supravietuit.