Mai multi copii diagnosticati cu sindromul Down s-au jucat, au cantat si au dansat astazi pe stadionul Zimbru din capitala. Initiativa apartine mai multor organizatii non-guvernamentale din tara, care se ocupa de integrarea acestor copii in societate.
Zece familii impreuna cu copiii lor au avut parte astazi de o zi plina de activitati sportive. Printre participanti au fost si sotii Puscasu din Chisinau. Cuplul are 3 copii, iar mezina familiei, eleva in clasa a treia, are sindomul Down.
Victoria PUSCASU, MAMA: “Mergem la o scoala simpla, unde are multi prieteni si toti o iubesc in clasa si totul este normal. Da e mai greu cu invatatul, adica invatam mult acasa, dar asta e.”
Parintii copiilor “speciali” spun ca autoritatile noastre i-au lasat singuri in fata unei societati total nepregatite pentru ei.
“Cu banii pe care ii primim ca ajutor pentru invaliditate nu prea reusim sa platim niste antrenamente sportive la inot de exemplu, la fotbal si daca statul ar putea sa constribuie ca acesti copii sa contribuie cu niste facilitati.”
Maxim Ceban are 12 ani si depune mult efort zi de zi pentru a putea vorbi corect, dar si pentru a fi bun la invatatura.
Elena CEBAN, MAMA: “Maxim este primul meu copil si mai am doua fetite. Maxim a fost si este cel mai dragastos bade, cel mai responsabil, foarte atent cu surioarele, mereu le cedeaza cand este nevoie.”
Elena, mama lui Maxim spune ca a locuit o vreme la tara, iar acum cativa ani s-au mutat cu totii in capitala, in speranta ca aici vor gasi centre care ar ajuta copiii sa se adapteze societatii. Din pacate, asemenea centre nu exista.
Elena CEBAN, MAMA: “Am reusit sa afacem fata multor obstacole, am reusit pentru ca au constientizat necesitatile copilului, am colaborat cu diferiti specialisti, am avut parte de suport psihologic, unde am fost ghidati cum sa ne echilibram emotiile.”
Octombrie este considerata luna constientizarii sindromului Down. Un cuplu de ciclisti din Franta a decis sa faca incojurul lumii cu bicicletele pentru a aduce mesajul ca copii cu nevoie sociale au nevoie de integrare in societate.
Emilie SANCHIS, CICLISTA DIN FRANTA: “Noi am vazut spre exemplu copii in scoli incluzive in Germania sau adolescenti care lucreaza in restaurante sau hoteluri. Este foarte interesnat pentru ei. Asta se intampa in Germania sau Slovacia. Multi adulti cu retard mintal sunt incadrati in campul muncii. Eu cred ca in Moldova asta este o problema reala. Oamenii cu dizabilitati mintale nu au un loc de munca.”
In tara noastra de copiii cu sindomul Down se preocupa in mare parte doar asociatiile obsteste. Ala Burlaca - initiatoarea asociatiei Sunshine, este si ea mama unei fetite diagnosticata cu aceasta afectiune.
Ala BURLACA, PRESEDINTELE AO SUNSHINE: “Este foarte necesar ca anume copiii cu sindromul Down sa se afle in societate, fiindca ei au nevoie de socializare. Anume socializand ei acumuleaza toate abilitatile. Noi trebuie sa invatam de la ei sa nu fim atat de rautacioasi, atat de invidiosi si atat de suparaciosi.”
Alexandra DANILENCO, PRESEDINTELE OLIMPICILOR SPECIALI DIN RM: “Munca profesorului, munca antrenorului, copiii acestia foarte mult pot sa faca si nu doar la fotbal, ei inoata, atletica usoara, gimnastica.
Familiile participante la eveniment au avut parte si de un seminar la care parintii au fost invatati cum sa intelega emotiile copiilor lor. Manifestatia a fost organizata de asociatia Sunshine in parteneriat cu Special Olympics Moldova si Federatia Moldoveneasca de Fotbal.