Judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie, care si-au anuntat plecarea din sistem, spun ca sunt nemultumiti de reforma justitiei, dar si de reformarea CSJ. Prezenti la Adunarea Generala a Judecatorilor, acestia ne-au spus ca s-au retras din cauza acuzatiilor lansate in ultima perioada la adresa lor, precizand ca deocamdata nu au de gand sa revina.

Publicat:18.03.2023, 15:15

Printre magistratii care si-au anuntat plecarea din sistem este si Victor Micu, care a activat in calitate de judecator la Curtea Suprema de Justitie din anul 2017. Totodata, el este si membru al actualului Consiliu Superior al Magistraturii pentru al doilea mandat, iar in perioada 2014-2019, el a fost presedintele CSM. Micu ne-a spus ca demisia lui nu are nicio legatura cu plecarile altor colegi.

Victor MICU, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE: „La mine plecarea era programata de un an de zile deja, dar pentru ca sa nu stricam cvorumul, pentru ca sedinta sa fie valabila trebuia sa fie 7 membri, am ramas inca pentru un an. Dar este foarte neplacut ca in ultima perioada toti politicienii dau apreciere sistemului judecatoresc, poate este si corect, dar pentru ca vin cu invinuiri la general, nu este bine”.

Magistratul demisionar are rezerve ce tine de reformarea Curtii Supreme de Justitie si parcursul reformei justitiei.

Victor MICU, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE: „Eu consider ca reforma respectiva trebuie sa fie facuta de organul de auto-administrare, trebuia sa fie efectuata pe etape, ca sa nu fie acest blocaj”.

Micu sustine ca deocamdata nu vrea sa activeze in justitie.

Victor MICU, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE: „Inainte m-am ocupat cu activitatea didactica, dupa ce o sa fac o pauza, probabil o sa revin la ea. Imi pare rau ca plec din sistem pentru ca am 25 de ani de activitate, dar asta este situatia”.

Si magistrata CSJ, Liliana Catan, care si-a anuntat demisia a declarat ca a luat aceasta decizie din cauza faptului ca legile adoptate in ultima perioada sunt in detrimentul sistemului judecatoresc.

Liliana CATAN, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE: „Am fost nevoita sa plec, pentru ca eu nu convin si colegii mei la fel. Este o alungare de cadre, o debarasare de oamenii incomozi. Este un proiect sortit pieirii deoarece, atunci cand se vorbeste despre reforma unei institutii, mai intai de toate o pornesti cu imputernicirile acestei instante. Astazi noi nu avem niciun proiect de lege care ar prevedea competentele CSJ”.

Liliana Catan sustine ca inca nu stie daca va activa in justitie.

Liliana CATAN, JUDECATOR LA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE: „Urmeaza, fiind fara concediu vreo 3 ani de zile, sa-mi aduc mintile la loc, sa iau o pauza de cateva luni, iar apoi o sa vad. Vremea o sa le puna pe toate la loc, poate o sa stau sa cresc trandafiri, este o pasiune”.

Alti magistrati care pleaca din sistemul judecatoresc, printre care si Ghenadie Plamadeala, care face parte din completul judecatoresc care examineaza dosarul sacosei negre in care este vizat Igor Dodon, au refuzat sa discute cu presa.

In luna februarie toti cei de 25 judecatori, care activeza in prezent la Curtea Suprema de Justitie, si-au anuntat demisia. Atunci, expertii spuneau ca decizia judecatorilor de a demisiona inaintea verificarilor averilor si integritatilor lor, nu este surprinzatoare. In aceasta saptamana a fost votat in prima lectura proiectul de reformare a Curtii Supreme de Justitie. Acesta prevede, pe langa verificarea minutioasa a integritatii si averii, reducerea numarului de judecatori de la 33, la 20, totodata doar jumatate dintre ei vor fi judecatori. Restul vor fi reprezentanti ai altor profesii juridice, precum avocati, procurori sau profesori universitari in domeniul dreptului.