O adevarata claca a avut loc astazi la Floreni. Mai multi voluntari au renovat o casa batraneasca pentru o familie de refugiati ucraineni, care riscau sa ramana fara un acoperis deasupra capului. Lucrarile au durat doua luni, iar acum locuinta este dotata cu tot necesarul. Initiativa apartine unui ONG din Germania, care isi propune sa reconstruiasca alte 30 de case batranesti din satele Moldovei.
Soarele parjolea totul in jur in aceasta amiaza, insa in ciuda zapuselii, intr-o casa batraneasca din Floreni munca era in toi!
Natalia si fiul ei, Denis, veniti din Odesa stergeau geamurile si maturau. Igor instala o lustra, Tony si Momo – voluntari din Japonia, stergeau praful si faceau curatenie in curte.
Totul pentru ca familia Gribeniuk, refugiata din Odesa, sa se mute aici.
Evghenia GRIBENIUK, REFUGIATA DIN ODESA: „Am locuit la etajul patru, in aceste trei luni nu am calcat pe pamant. Iar aici este aer. Sunt atat de multumita, imi place!”
Ecaterina GRIBENIUK, ELEVA: „Vreau sa scriu, sa citesc, sa ma plimb cu bicicleta. Imi place viata aici, e confortabil.”
Natalia, soacra ei si cei doi copii au ajuns in Moldova la inceput de aprilie. Din cauza razboiului, tatal lor a ramas in Ucraina.
Denis GRIBENIUK, ELEV: „A fost cea mai mare pauza de cand nu l-am vazut. Ne e dor foarte tare.”
Pana mai ieri familia a locuit la niste rude, la Ciorescu, insa a fost nevoita sa elibereze apartamentul, iar situatia a devenit incerta.
Natalia GRIBENIUK, REFUGIATA DIN UCRAINA: „Ne gandeam daca nu vom reusi sa ajungem aici, la Floreni, ne vom intoarce in Odesa. Ne-am rezervat si locuri in autobuz. Sunt momente cand vreau sa las mainile in jos, dar apar oameni care ne sustin.”
Solidaritatea si sustinerea au facut minuni. Familia a ajuns in casa parintilor unui moldovean din Floreni. Nimeni nu a calcat pe aici de peste 10 ani, casa era veche, cu geamurile sparte si peretii distrusi, insa timp de doua luni, 7 voluntari au reparat-o si au transformat-o intr-un camin curat, mobilat, spatios si luminos, care i-a emotionat.
Igor HANCU, ANTREPRENOR: „Oamenii cand au vazut atat de mult spatiu ziceau ca nu se pot satura de aer. Aici nu era baie, am construit-o am adus toate echipamentele. Dupa ce se va termina razboiul vom atrage turistii. Vom promova ecoturismul, asa incat proprietarii sa castige un ban.”
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Voluntarii au schimbat geamurile, podeaua, au vopsit peretii si au instalat lustre. Casa este spatioasa, are patru dormitoare, doua bai si poate gazdui lejer trei familii. Familia Gribeniuk se simte din nou in siguranta si urmeaza o perioada de adaptare. Dorul de casa insa creste pe zi ce trece si au o singura dorinta.”
Evghenia GRIBENIUK, REFUGIATA DIN ODESA: „As vrea ca cineva sa strige „Pac”. Sa se termine razboiul, sunt cele mai importante cuvinte.”
Cheltuielile pentru a repara casa au fost suportate de echipa EcoVisio si Asociatia Obsteasca Active Commons, care si-a propus sa continue initiativa in 8 sate din Moldova si sa renoveze 30 de case batranesti.