Invadarea Ucrainei de catre Rusia determina Republica Moldova sa se gandeasca daca trebuie sa renunte la neutralitate si sa adere la o alianta militara mai mare, scrie Politico. Totodata, secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoana a declarat intr-un interviu ca va ajuta Republica Moldova sa obtina sisteme de aparare antiaeriana.

Publicat:21.01.2023, 19:05

Intrebata despre o potentiala aderare la NATO a Republicii Moldova, presedintele Maia Sandu a spus intr-un interviu acordat publicatiei Politico, ca acum autoritatile analizeaza care va fi urmatorul pas pe care trebuie sa il faca. 

Declaratia Maiei SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Acum exista o discutie serioasa despre capacitatea noastra de a ne apara, daca o putem face singuri sau daca ar trebui sa facem parte dintr-o alianta mai mare. Si daca ajungem, la un moment dat, ca natiune, la concluzia ca trebuie sa schimbam neutralitatea, acest lucru ar trebui sa se intample printr-un proces democratic.” 

a mentionat presedintele tarii pentru Politico. Maia Sandu a declarat totodata ca neutralitatea tarii nu inseamna ca aceasta nu are nevoie de investitii in aparare.

Secretarul general adjunct NATO a mentionat intr-un alt interviu ca intentioneaza sa viziteze Chisinaul, pentru a discuta despre acordarea de asistenta Moldovei. 

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT NATO: “Si Republica Moldova e intr-o situatie de presiune foarte mare, au nevoie de sprijinul nostru, al UE, al NATO. Republica Moldova e partener comun al NATO si UE, cred ca impreuna putem oferi multe lucruri interesante.”

De asemenea, Geoana a subliniat ca perspectiva europeana a Republicii Moldova trebuie sustinuta cu mare intensitate.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT NATO: “Deci, in clipa de fata Republica Moldova, dupa 30 de ani de la declararea Independentei si dupa razboiul pacatos din Transnistria care a dus la aceasta situatie pe care o cunoastem cu totii, la fel ca in Georgia, la fel ca in alte zone, are o sansa reala sa evadeze din aceasta geografie dificila si sa vina alaturi de noi si de ceilalti parteneri din UE, catre Europa civilizata si cred ca este un moment pe care trebuie sa-l intelegem la adevarata sa simbolistica.”

Si a vorbit si despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT NATO: “A fi chiar si neutru, nu insemna ca trebuie sa fii pasiv, nu inseamna ca trebuie sa fii slab militar.” 

Republica Moldova nu este membra NATO, dar coopereaza cu Alianta Nord-Atlantica si contribuie la forta de mentinere a pacii condusa de NATO in Kosovo.