Conflictul transnistrean a fost mentinut in acesti ani inclusiv cu ajutorul autoritatilor de la Chisinau, care au beneficiat de pe urma schemelor de coruptie si de spalare de bani. Declaratia a fost facuta de Maia Sandu la emisiunea In Profunzime. Sefa statului sustine ca actuala guvernare nu are deocamdata o solutie pentru rezolvarea conflictului, dar subiectul este pe agenda sa si a Guvernului. Totodata, presedinta afirma ca la intalnirea cu reprezentantul lui Putin, Dmitri Kozak, a cerut Rusiei retragerea munitiilor de la Cobasna.
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„- Dupa parerea dumneavoastra ce a fost in 1992?”
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„- A fost un razboi din partea celor care nu si-au dorit ca RM sa-si obtina independenta.
- Adica din partea Federatiei Ruse?
- Da.”
Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Exista voci care spun ca ar trebui sa renuntam la Transnistria, ca ar fi o piedica in calea integrarii europene, ca ar fi o gaura neagra, unde se intampla tot felul de lucruri, care este pozitia dumneavoastra?”
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Nu sunt de acord cu aceasta abordare. Sunt cetatenii nostri in partea stanga a Nistrului, sunt oameni care au continuat sa reziste acolo in pofida tuturor nelegiuirilor. Nu exista o solutie simpla, dar este de datoria nostra sa cautam aceasta solutie si un lucru pe care il putem face aici pe malul drept este sa imbunatatim standardele de viata, asa incat sa existe mai mult interes si pe malul stang.”
Maia Sandu sustine ca acest conflict a fost mentinut de-a lungul anilor inclusiv de persoane influente de la Chisinau, care au coordonat mai multe scheme de spalare de bani pe acel teritoriu necontrolat.
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Din pacate au fost multi oameni in fruntea tarii, in Guvern, in Parlament care au beneficiat din aceste scheme. Stim ca si in Parlamentul care a plecat au fost deputati care au coordonat aceste scheme si despre ei a scris presa, deci nu sunt lucruri noi.”
Sefa statului recunoaste ca o solutie potrivita pentru solutionarea conflictului inca nu a fost identificata, dar sunt cateva obiective pe care noua guvernare isi propune sa le atinga.
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Combaterea coruptiei, oprirea schemelor, oprirea contrabandei, care o sa schimbe aspectul economic al acestui conflict, dar si discutiile care trebuie continuate, inclusiv in formatul 5+2 cu tarile implicate in acest format si cu organizatiile internationale, pentru ca sa asiguram, sa cautam si sa incercam sa punem in aplicare o solutie politica.”
Maia Sandu s-a referit la intrevedearea cu Dmitri Kozak din august, precizand ca a cerut partii ruse sa-si retraga munitiile si trupele militare, care se afla in acest moment pe teritoriul din stanga Nistrului.
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Eu am reiterat aceasta urgenta pe care o vedem noi, pentru ca exista un pericol ecologic pentru cazul in care se intampla ceva acolo. Partea rusa au zis ca ei la fel impartasesc aceasta ingrijorare si sper sa ajungem la un acord.”
Desi au trecut trei decenii de cand a izbucnit conflictul transitrean, autoritatile de la Chisinau si cele de la Tiraspol nu au ajuns inca la un consens, iar Rusia refuza sa-si retraga armata.