Șefa statului, Maia Sandu, a ținut astăzi un discurs la Complexul Memorial „Eternitate”, unde conducerea țării, împreună cu Marta Kos, comisarul european pentru extindere, s-au adunat pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Sandu și-a exrimat respectul față de veteranii care au căzut pe front și pentru puținii care au mai rămas în viață.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Azi este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova, dar și pentru întreaga lume, după ce pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria împotriva nazismului, în data de 9 mai 1945, a fost pima zi de pace în Europa, după ani de suferință și prăpăd. Victoria păcii a redat speranța unui viitor construit pe libertate, demnitate, dar și solidaritate între popoare. Ne adunăm împreună cu gândul și inima pentru a comemora una dintre cele mai dureroase pagini din istoria omenirii, cel de-al Doilea Război Mondial. Un război în care au murit peste 70 de milioane de oameni. Pacea și victoria împotriva tiraniei au fost posibile datorită curajului și jertfei înaintașilor noștri, dar și a unității de care au dat dovadă țările lumii, care s-au opus nazimului. Moldova a fost parte a tragediei, dar și parte a victoriei păcii. 56 de mii de moldoveni nu s-au mai întors niciodată acasă de pe front. Practic fiecare familie a pierdut pe cineva drag. Moldoveni de toate etniile, români, ucraineni, bulgari, ruși, găgăuzi, au luptat și au murit pentru victoria păcii. Ei toți și-au dat viața pentru ca noi, copii și nepoții lor să trăim în pace. Datoia noastră e să păstrăm pacea și să onorăm eroismul și sacrificiul lor, cu respect și în liniște, nu prin petreceri zgomotoase.”
Șefa statului a ținut discursul și în limba rusă, după care a contnuat în limba de stat.
Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Rănile războiului au fost aceleași pentru toată Moldova, iar respectul pentru sacrificiile și față de eroismul înaintașilor noștri ne unește pe toți . Veterenilor noștri, puținii care mai sunt printre noi , le exprimăm recunoștință pentru sacrificiul lor . După 1945 Europa a ales o altă cale, a ales reconcilierea, a ales să tranforme rănile în poduri între popoare. Timp de 8 decenii statele care fac parte din Uniunea Europeană trăiesc cea lungă perioadă de pace din istoria lor, iar Moldova aspiră să facă pate din această familie, nu doar pentru dezvoltare economică, ci mai ales pentru a păstra pacea, democrația și libertatea. Dar azi, la granițile noastre această pace este din nou amenințată. Rusia, care monopolizează victoria asupra nazismului, a devenit agresorul care a intrat cu tancuri și moarte în Ucraina. Cum să înțelegem bombardarea orașelor precum Kiev și Harikov, în același tim cu veselia de la parada ce ar trebui să comemoreze acea din 1945. Vedem cum unii organizează parade grandioase sau glorifică Kremlinul în numele victoriei de acum 80 de ani, dar închid ochii la crimele pe care le comite azi Rusia în Ucraina.”
„Moldova își comemorează eroii și celebrează victoria păcii”, a conchis Sandu.