Ministrul Infrastructurii analizeaza posibilitatea construirii unor depozite de gaze, care ar permite Repubicii Moldova sa cumpere gaze naturale la preturi mai mici de pe piata si sa le pastreze pentru situatii speciale. Despre asta a anuntat Maia Sandu la emisiunea In Profuzime, precizand ca un astfel de proiect ar face tara noastra mai putin dependenta din punct de vedere energetic. Sefa statului sustine ca nu a discutat cu Dmitri Kozak depre o eventuala scumpire a gazelor, exprimadu-si speranta ca preturile vor ramane aceleasi dupa incheiearea noului contract intre Moldova Gaz si Gazprom.

Publicat:05.09.2021, 19:19

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„- Ce asteptari aveti, pentru ca se vehiculeaza o majorare cu 30% a pretului?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„- Astept sa vad ce o sa ne spuna Moldova Gaz, pana la urma este furnizor si responsabil. Stiu ca exista o anumita crestere pe piata mondiala, dar oricum sper ca pretul sa nu se schimbe si sper sa nu avem de platit mai mult.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„In timpul vizitei lui Kozak nu ati obtinut nicio promisiune de micsorare a pretului la gaz sau...?”

Maia SANDU, PRESEDINTIELE REPUBLICII MOLDOVA:„Deci, nu am intrat in discutii concrete. Am spus ca da, vine pe agenda semnarea contractului pe gaze naturale, dar este treaba companiei in primul rand si, bineinteles, Guvernul, sunt sigura ca se intereseaza de acest lucru.”

Maia Sandu sustine ca Guvernul trebuie sa se concentreze pe crestearea independentei in sectorul energetic. 

Maia SANDU, PRESEDINTIELE REPUBLICII MOLDOVA:„Cred ca Guvernul trebuie sa investeasca in constructia de depozite, pentru depozitarea gazelor naturale, pentru ca tarile care au aceste depozite pot sa cumpere de pe piata, atunci cand pretul este mai mic si cumva sa compenseze atunci cand pretul pe piata este mai mare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Atat Ucraina, cat si Romania au astfel de depozite. Nu ar exista posibilitatea ca Republica Moldova sa depoziteze acolo, sa inchirieze?”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Exista! Dar problema este pretul acestei chirii. Ca daca pretul este mare, si pretul este mare, atunci acest pret mai departe trece iarasi pe tarif si nu rezolvam problema. Cel mai bine e sa le avem pe ale nostre.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Ati facut niste calcule de cati bani ar fi nevoie pentru aceste depozite?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„O sa vina Ministrul Infrastructurii cu asemnea calcule ,sunt sigura. Deci, ei acum analizeaza si din perspectiva sectorului energetic si pe alte domenii. Cele energetice sunt proiecte mari, scumpe, dar foarte importante si pe electricitate si pe gaze naturale.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„- Apropo de electricitate, noi vorbim de decenii deja despre diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrica, despre acea conexiune intre Romania si RM.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Se vorbeste doar. Si intrebarea este cum de este posibil, ca in 30 de ani, nicio guvernare sa nu fi realizat aceasta conexiune? Banii pentru construirea acestei statii, care sa uneasca Romania cu RM, banii din imprumuturi au fost alocati in 2017. Deci, din 2017 finantarea este disponibila si nu s-a intreprins nimic pana acum.”

Sefa statului a precizat ca in acest moment se analizeaza daca licitatia a fost facuta fara nereguli, iar apoi urmeaza sa inceapa proiectul. Pentru consructia statiei, dar si a liniei Vulcanesti-Chisinau, va fi nevoie de cel putin 4 ani, a precizat Sandu. Presedinta a vorbit si despre Gazoductul-Iasi-Ungheni Chisinau, despre care la fel se spunea ca ar fi un pas important pentru ca Republica Moldova sa devina mai independenta la capitolul energetic, precizand ca acum se lucreaza la teava din Romania si nu se stie cand va putea fi folosit.

O noua editie a emisiunii In Profunzime, urmariti maine, imediat dupa stirile de la ora 20.00.