Săptămâna Mare în creștinism este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna înainte de Paște. În această săptămână preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din capitală, ne îndeamnă să fim milostivi și să deschidem sufletul pentru Dumnezeu. Acesta spune că fiecare zi din Săptamâna Patimilor are o semnificație creștină profundă și doar prin rugăciune și post oamenii vor putea întâlni cum se cuvine Paștele. 

 Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Marți avem o preaînchipuire a acelor 10 fecioare 5 care erau înțelepte și aveau unt de lemn în vasele lor și 5 nebune, care nu aveau unt de lemn. Unt de lemnul este fapta credinței.

În ziua de miercuri, preotul spune că vorbim despre o femeie păcătoasă, care pentru recunoștință că Hristos a iertat multe pacăte, ea la uns cu mir de nard de mult preț. 

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Miercuri e ultima liturghie înainte de sfințit, de aici ultima dată facem mătanii până la Paște miercuri nu mai facem mătanii pentru că să stăm bine, ca și spovedanie nu mai facem de acum pentru că suntem în săptămâna mare.

Despre joi, acesta spune că este cununa acestei săptămâni pentru că joi când Hristos ne-a predat legea cea nouă sau cina cea de taină. 

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Joi seara numaidecât se face prohodul mântuitorului Hristos scoatem epitaful este o pânză pe cre se pune Hsristos în mormânt. Se duc joi seara credincioșii cu lumânările aprinse acasă. Fac semnul crucii cu lumânarea pentru că așa se izbăvesc de patimi, de vrăjmași, de potop, de cutremur.  

Totodată,  vineri este vinerea sacă din pricina patimilor lui Hristos.  Se mai numește vinerea această și Paștele Patimilor, menționează duhovnicul.

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Această vineri se numește seacă din pricina că nu aveam liturghie deloc, nici într-o biserică. Hristos pentru că este în mormânt.

Iar în sâmbăta mare, dimineața se face liturghie.