Manifestatie pe biciclete in centrul capitalei. Zeci de ciclisti au organizat astazi un mars, pentru a cere autoritatilor imbunatatirea conditiilor din traficul rutier pentru cei care merg cu bicicleta. Se intampla dupa cumplitul accident de saptamana trecuta, in urma caruia un adolescent a murit, iar celalalt copil a fost grav ranit. Intre timp, seful Inspectoratului General de Politie anunta ca soferul care a lovit biciclistii ar fi depasit limita de viteza. 

Zeci de biciclisti, echipati, cu pancarte in maini si sub sunetul ritmat al tobelor au pornit intr-un mars pe strazile capitalei. Coloana de persoane a fost escortata de politie. 

In scuarul liceului “Gheorghe Asachi” din capitala, activistii au instalat un monument, denumit “bicicleta alba”, in memoria biciclistilor care si-au pierdut viata in urma accidentelor rutiere.

“Am venit cu flori pentru monumentul care este un tribut persoanelor care isi pierd viata pe strazi din cauza automobilelor.”

Unul dintre organizatorii evenimentului a turnat peste camasa sa vopsea rosie, pentru a-si arata nemultumirea fata de nepasarea autoritatilor. 

“Autoritatile nu fac nimic, ori ceea ce se face si in Chisinau, si in alta parte se face de mantuiala.”

La manifestatie au venit nu doar biciclisti, dar si simpli pietoni si oameni care obisnuiesc sa mearga cu trotineta.

“ - Cat de des nu te simti in siguranta, in timp ce mergi prin oras?

In Moldova, tot timpul. Cand merg prin oras mereu sunt stresat, soferii nu sunt atenti.”

La manifestatie l-am intalnit si pe acest barbat, care ne-a povestit ca merge cu bicicleta deja de 15 ani. Este tata a doi copii, si daca pe primul il ducea la gradinita in scaunul special instalat la vehiculul sau pe doua roti, la aparia celui de-al doilea, a renuntat la acest obicei din motive de siguranta.

Vladimir BUJAC, BICICLIST AMATOR: “Noi traim in apropiere de Aeroport si sa ajungem pana in oras fara sa te intersectezi cu masini este imposibil, ori trebuie sa mergi pe bulevardul Dacia unde este mult transport sau pe strada Muncesti unde e si mai periculos. De asta nu folosim bicicleta, desi tare am vrea.”

La eveniment, biciclistii au semnat o petitie in care cer autoritatilor imbunatatirea conditiilor din traficul rutier pentru biciclisti. Sa fie instalate indicatoare si amenajate piste, pentru a spori siguranta in trafic. Potrivit Directiei Mobilitate Urbana in capitala sunt 22,5 kilometri de drum amenajat pentru ciclisti, iar responsabilii dau asigurari ca pana la sfarsitul anului vor fi 50.

Ana POPA, CO-FONDATORUL ALIANTEI BICICLETE CHISINAU: “Nu este suficient sa facem educatie rutiera in scoli asteptand ca generatiile viitoare sa faca schimbari avem nevoie de masuri concrete, de masuri fizice, de infrastructura.”

La sfarsitul lunii februarie in apropiere de Stauceni doi biciclisti minori au fost loviti de o masina la volanul careia se afla un barbat de 45 de ani, care nu avea permis de conducere. Acesta a fost suspendat, dupa ce anterior soferul a fost prins la volanul masinii in stare de ebrietate. Victimele au fost transportate la spital in stare grava. Unul dintre adolescenti a murit la institutia medicala din cauza ranilor primite. Celalat adolescent ramane internat si are nevoie de o perioada indelungata de recuperare. Dupa accident soferul a fost plasat in arent preventiv pentru 30 de zile. Seful Inspectoratului General de Politie a venit cu noi detalii despre caz. Soferul ar fi pierdut controlul volanului din motiv ca se uita in telefon si circula cu o viteza mai mare decat cea admisibila pe acea portiune de drum. Conform politiei, in ultimul an s-au produs aproape 200(183-pe ecran) de accidente rutiere cu implicarea ciclistilor, soldate cu 16 persoane decedate si 157 ranite.