Liz Truss, secretarul britanic pentru Afaceri Externe, a dezvaluit ca Marea Britanie a inceput discutii cu aliatii sai internationali cu privire la trimiterea de armament modern in Moldova pentru a o proteja de Rusia. Ea a spus ca vrea sa vada tara, care se afla in sud-vestul Ucrainei, „echipata conform standardului NATO”.

Ultimul update: 21.05.2022, 09:19 Publicat:21.05.2022, 09:13

Moldova nu este in prezent membra NATO si exista ingrijorari ca ar putea fi o tinta viitoare pentru Vladimir Putin dupa conflictul din Ucraina.

Intr-un interviu acordat Telegraph, Truss a spus: „As dori sa vad Moldova echipata conform standardului NATO. Aceasta este o discutie pe care o avem cu aliatii nostri. Putin a fost absolut clar cu privire la ambitiile sale de a crea o Rusie mai mare – si doar pentru ca incercarile lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu inseamna ca a abandonat acele ambitii.”

Regatul Unit, SUA, Franta si Germania au purtat discutii cu privire la semnarea unei forme de garantie de securitate pentru ca Ucraina sa continue sa ofere armament si sprijin pe termen lung.

Truss a adaugat: „La ce lucram in acest moment este o comisie comuna cu Ucraina si Polonia pentru imbunatatirea apararii ucrainene la standardul NATO. Asa ca vom stabili cum arata, de ce au nevoie ucrainenii. Intrebarea este atunci cum mentii asta in timp? 

Cum ne asiguram... ca Ucraina este permanent capabila sa se apere si cum ne garantam ca se intampla acest lucru? La asta lucram in acest moment.Si asta se aplica si altor state vulnerabile precum Moldova. Pentru ca, din nou, amenintarea este mai larga din partea Rusiei, trebuie sa ne asiguram ca sunt echipate conform standardelor NATO.”

Luna trecuta, viceprim-ministrul Republicii Moldova a avertizat ca tara se confrunta cu „un nou moment foarte periculos” si a spus ca fortele incearca sa alimenteze tensiunile dupa o serie de explozii in regiunea separatista a Transnistriei.

Nicu Popescu a spus ca guvernul sau a vazut „o deteriorare periculoasa a situatiei” dupa atacurile cu grenade asupra „ministerului securitatii” din regiune. Atacurile au reprezentat „un nou moment foarte periculos in istoria regiunii noastre”, a spus el, adaugand ca institutiile Republicii Moldova au fost puse in alerta maxima ca raspuns.

Temerile cresc ca Moldova si Transnistria ar putea fi atrase in conflictul din Ucraina. Regiunea predominant de limba rusa din estul Moldovei a fost controlata de separatistii pro-rusi din 1992, dupa un scurt razboi cand Moscova a intervenit de partea rebelilor.

Vorbind inainte de atacuri, un comandant rus inalt a spus ca obtinerea controlului asupra sudului Ucrainei ar ajuta Rusia sa se conecteze cu Transnistria, care imparte o granita de 453 km (280 de mile) cu Ucraina.

Sursa: