Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au reușit să readucă la viață o pacientă care a suferit un stop cardiac și s-a aflat în comă timp de trei luni. Inima femeii a încetat să mai bată într-o zi de aprilie. Medicii de la spitalul raional Ungheni, unde activa pacienta, au efectuat manevre de resuscitare mai bine de o oră. Asta a readus-o la viață, însă organele interne au cedat, așa că femeia a fost trasportată de urgență în capitală. După trei luni de luptă și șanse minime de supraviețuire, femeia și-a revenit și se simte mult mai bine.
Marina PÎNTEA, PACIENTĂ: „Era o zi de lucru, ca și toate zilele. M-a chemat băiatul la telefon, am vorbit cu el și gata. Am căzut și nu mai țin minte nimic.”
În luna aprilie, Marina Pîntea, angajată în calitate de infirmieră la spitalul raional Ungheni, era la muncă atunci când, într-un moment, inima ei a încetat să mai bată.
Marina PÎNTEA, PACIENTĂ: „Când s-a întâmplat acest caz eu pur și simplu am căzut jos și mai mult nu am nu țin minte nimic. Am noroc că erau fetele lângă mine și au chemat reanimarea.”
Timp de o oră și jumătate, medicii au efectuat manevre de resuscitare.
Sergiu COBÎLEȚCHI, ȘEFUL DEPARTAMENTULUI ATI: „Doamna avea problema timp de o lună. Avea dureri în picior. Ea, ca orice femeie, s-a adresat dar cred că mai târziu. Acolo era o tromboflibită, care a fost cu trombi și aceștia au erupt și au blocat vasele sangvine ale plămânilor, care se numește tromboembolie. Asta a fost stop cardiac.”
Marina PÎNTEA, PACIENTĂ: „Eu eram practic moartă.”
Medicii de la Ungheni au reușit să o aducă la viață pe femeia de 55 de ani. Însă au apărut problemele post-resuscitare, care au dus la insuficiență poliorganică. Adică, organele femeii nu mai funcționau. După nouă zile, aceasta a fost transferată, deja în comă, la institutul de medicină urgentă din capitală.
Ludmila TANASOV, MEDIC ANESTEZIOLOG, TERAPIE INTENSIVĂ: „Într-o stare extrem de gravă, cu disfuncții multiple de organe, la momentul admiterii prevalând cel mai mult leziunea renală acută. Din prima zi, pacienta a fost supusă hemodiafiltrării venovenoase continue.”
O procedură medicală folosită în secțiile de terapie intensivă pentru a înlocui temporar funcția rinichilor la pacienți critici.
Marina PÎNTEA, PACIENTĂ: „Eu trei luni de zile nu știam ce e cu mine și nu îmi amintesc nimic.”
Medicii însă au luptat zi și noapte pentru viața femeii, care avea șanse minime de supraviețuire.
Sergiu ȘANDRU, ȘEFUL CATEDRĂ DE ANESTEZIOLOGIE ȘI REANIMATOLOGIE: „La tratamentul pacientei date a participat o echipă multidisciplinară, din diferite specialități. Anestezia, terapia intensivă a fost în frunte, din cauza că ea a fost foarte gravă, practic terminală. Pacienta a fost menținută în viață cu metodele extracorporale de menținere a vieții.”
Olga GLINSCHII, MEDIC TERAPIE INTENSIVĂ: „Și terapeuți, și medic endocrinolog, și chirurgi s-au ocupat, și medicul psiholog, logoped s-au ocupat cu pacienta. A fost utilizat aparataj de ultimă generație, modern, de restabilirea funcțiilor vitale.”
După trei luni cât s-a aflat în comă, la terapie intensivă și sub supraveghere continuă, femeia și-a revenit. Se întâmpla în luna iunie. Acum aceasta se simte mai bine și este gata să se întoarcă acasă, la cei dragi.
Marina PÎNTEA, PACIENTĂ: „Datorită și lor mă țin și eu, mi-au zis mămica trăiește, că ne trebuiești nouă.”
Medicii atenționează populația, hidratarea, în special în zilele toride, este vitală pentru a minimiza la maxim formarea trombilor.
Sergiu ȘANDRU, ȘEFUL CATEDRĂ DE ANESTEZIOLOGIE ȘI REANIMATOLOGIE: „Cu vârsta, volumul de lichide la noi scade, noi avem 70% apă în organism, și clar când se diminuează circulația sangvină tot se diminuează. Asta duce la diferite probleme, care sunt AVC-urile, care au loc în perioada de vară și alte probleme vasculare, cum ar fi tromboemboliile, care merg din cauza circulației sangvine la periferii.”
Tratamentul femeii a costat peste un milion 200 de mii de lei, fiind acoperit de compania națională de asigurări în medicină.