Angajații medicali din cadrul spitalului raional Căușeni sunt acuzați de malpraxis de sora unei paciente. Potrivit acesteia, sora sa, însărcinată în 36 de săptămâni, a ajuns la spitalul din oraș cu diagnosticul moarte antenatală a fătului, însă femeia ar fi fost lăsată fără supraveghere timp de două zile, cu fătul mort în ea. Abia după ce a trecut weekendul, femeia a fost dusă în sala de naștere. Calvarul însă a continuat, starea pacientei s-a agravat, aceasta fiind transferată de urgență la Institutul Mamei și Copilului cu serviciul AVIASAN. Purtătorul de cuvânt al spitalului din Căușeni neagă toate acuzațiile și spune că s-a acționat conform protocolului.

Maria SAVIN, SORA PACIENTEI: „Sâmbătă dimineața ea nu mai simțea bătăile la copil în burtă. A sunat ambulanța și au luat-o din satul Răscăieți și au dus-o la Ștefan-Vodă.”

În urma ultrasonografiei s-a constatat că inima fătului nu se mai bate, povestește sora tinerei, iar medicii au decis transferarea pacientei la spitalul raional din Căușeni. Acolo s-a constatat moarte antenatală a fătului.

Maria SAVIN, SORA PACIENTEI: „Ei au început, doamna, acum medicul nu este pe loc, voi ce nu știți că e sâmbătă și duminică. 
Ei au spus că noi facem totul după protocol. Ce i-ați administrat? I-am administrat pastile.”

Ulterior am aflat de la responsabilii din  cadrul instituției medicale că au fost administrate preparate pentru declanșarea nașterii. Tot procesul a durat 48 de ore, adică pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, iar procedura corespunde protocolului, spune purtătorul de cuvânt al spitalului din Căușeni. Pacienta a născut fătul mort luni, la două zile după confirmarea morții antenatale. La câteva ore însă, starea de sănătate a femeii s-a agravat semnificativ, spune sora acesteia.

Maria SAVIN, SORA PACIENTEI: „Ne pare foarte rău dar sora dumneavostră este în stare foartea rea și dacă până mâine dimineață rezistă, atunci o vom transfera la Chișinău.
- Ni s-a spus că are infecție în sânge și hemoragie mare.
- Rugați-vă la Dumnezeu.”

În noaptea de luni însă, pacienta, după ce a fost stabilizată, a fost transferată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău cu serviciul AVIASAN, spun reprezentanții instituției.

Maria SAVIN, SORA PACIENTEI:  „A ieșit domnul profesor și ne-a spus că a stat prea mult cu copilul în ea, s-a pornit infecția și i-a afectat foarte multe organe. Are rinichii blocați, ficatul, ea rămâne fără uter. Nu destul că a trecut printr-o tragedie foarte mare, ea cu ce traume rămâne.”

Disperată și cu lacrimi în ochi, Maria spune că nu poate să își piardă sora, acuzând medicii de la Căușeni de neglijență.

Maria SAVIN, SORA PACIENTEI:  „Deja avem un copil pe care trebuie să îl îngropăm, nu vreau să îmi îngrop și sora. Oare în RM putem să ne îmbolnăvin doar de luni până vineri? Sâmbăta și duminica murim?”

Responsabilii din cadrul Institutului Mamei și Copilului au refuzat să ne ofere detalii despre starea în care a fost adusă pacienta și ce a provocat agravarea acesteia.

Ionela JOVMIR, ȘEFA SECȚIEI DE REANIMARE ȘI OBSTETRICĂ, IMC: A fost acordat ajutorul medical corespunzător. A fost stabilizată starea pacientei. S-a luat decizia prin consiliu de a efectua intervenție chirurgicală urgentă la indicații vitale pentru a salva pacienta. Acum, femeia, în vârstă de 35 de ani, se află în secția de reanimare, în stare gravă.”

Între timp, am solicitat o reacție de la spitalul raional Căușeni la toate acuzațiile. Purtătorul de cuvânt al instituției spune că s-a acționat conform unui anumit protocol.

Cristina ȚURCAN, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL SPITALULUI RAIONAL CĂUȘENI: „Din momentul în care pacienta s-a internat la noi, s-a început declanșarea nașterii. Noi nu putem să luăm și să scoatem așa că trebuie să scoatem. 
Timp de 48 de ore a fost declanșarea nașterii.”

Purtătorul de cuvânt al instituției a negat acuzațiile că în weekend, la spital, nu se afla vreun medic responsabil care să monitorizeze gravida.

Cristina ȚURCAN, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL SPITALULUI RAIONAL CĂUȘENI: “Se mai întâmplă să fie careva complicații. 
- Acuzațiile sunt acuzații. 
- Și normal că în cazul dat va fi o reacție negativă și vor fi acuzații, pentru că nimeni nu vrea să își asume răspundere, e mai ușor să dai vina pe cineva."

Am solicitat o reacție la acest caz și de la ministerul Sănătății, însă până la această oră nu am primit un comentariu.