Membrii Comisiei Electorale Centrale se intrunesc intr-o noua sedinta astazi, cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe unde vor discuta despre numarul sectiilor de vot din strainatate. Discutiile au loc in aceste moment, dupa ce magistratii Consiliului Suprem al Magistraturii au respins recursul CEC impotriva deciziei Curtii de Apel.
Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de catre Rodica Sirbu, purtatorul de cuvant al CEC.
Judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie au respins ieri recursul Comisiei Electorale Centrale impotriva deciziei Curtii de Apel prin care a obligat CEC sa-si revizuiasca deciziile privind numarul de sectii de votare in limita avizului MAEIE care a propus 191 de sectii de vot din diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
La data de 18 iunie Comisia Electorala Centrala a atacat la Curtea Suprema de Justitie decizia luata ieri de Curtea de Apel prin care este obligata sa deschida cel putin 190 de sectii de votare. Membrii CEC sustin ca nu este posibil sa mareasca acum numarul birourilor pentru ca a expirat termenul legal si nici bani nu ar fi suficienti.
Curtea de Apel a obligat CEC-ul sa deschida cel putin 191 de sectii de votare in afara tarii. Abia in a saptea zi de proces, magistratii au admis partial contestatiile depuse de mai multe partide. Curtea de Apel urma sa se expuna joia trecuta pe marginea sesizarilor, insa sedintele au fost amanate din cauza recuzarilor pe numele judecatorilor. CEC nu a anuntat deocamdata daca va ataca sau nu decizia Curtii de Apel la Curtea Suprema de Justitie.
Astfel, prin decizia Curtii de Apel, CEC este obligata ca sa isi modifice hotararea si sa aprobe deschiderea a cel putin 191 de sectii de votare in diaspora, cum era indicat in avizul Ministerului de Externe.
Reprezentantii blocului electoral Renato Usatii sustin ca aceasta hotarare putea fi adoptata acum o saptamana, daca nu interveneau peste zece cereri de recuzare.
Cei de la CEC sustin ca vor avea o reactie oficiala dupa ce vor vedea decizia motivata a instantei. Secretarul general Maxim Lebedinschi ne-a spus in afara camerelor ca, cel mai probabil decizia va fi contestata la Curtea Suprema de Justitie. Curtea de Apel urma sa se expuna joia trecuta pe marginea sesizarilor, insa sedintele au fost amanate din cauza recuzarilor pe numele judecatorilor.
Pe data de 5 iunie, CEC a decis sa deschida doar 139 de sectii de votare in strainatate, iar ulterior a suplinit numarul cu inca sapte sectii. Asta a starnit nemultumire, intrucat, avand acelasi numar de sectii de votare la prezidentiale, multi moldoveni din diaspora nu au reusit sa voteze.