Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor se arata nemultumiti fata de amanarile frecvente ale sedintelor Consiliului. Asta dupa ce chiar si sedinta de astazi a fost amanata din lipsa de cvorum. Acestia mentioneaza ca absenta unor membri non-procurori deduce impresia crearii artificiale a obstacolelor in examinarea unor subiecte ce comporta un interes special.
„Este regretabil ca nu a fost posibila desfasurarea sedintei din motiv ca nu s-a intrunit numarul necesar de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (unii membri non-procurori nu s-au prezentat), pentru ca sa existe cvorum si sedinta sa fie deliberativa. Pentru noi raman neclare motivele ce au determinat dezinteresul unor membri non-procurori in raport cu desfasurarea sedintei din 25 ianuarie, mai ales ca aveau cunostinta si despre faptul ca toti destinatarii procedurilor au fost informati, iar lucrarile de pregatire a sedintelor implica un efort sporit, menit sa asigure examinarea subiectelor”, se arata in comunicatul emis de CSP.
Procurorii membri ai CSP au constatat ca printr-o asemenea comportament neloial au fost despretuit timpul si asteptarile titularilor procedurilor ca demersurile si cererile lor sa fie examinate in termenele consemnate oficial in agenda Consiliului Superior al Procurorilor.
„Mai mult de atat, accentuam ca in ultima perioada devine tot mai frecventa practica amanarii sedintelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absentei unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia crearii artificiale a impedimentelor in examinarea unor subiecte ce comporta un interes special”, se precizeaza in comunicat.
Procurorii spun ca toate aceste aspecte poate crea impresia ca exista anumite trucari privind solutiile ce urmeaza a fi adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor.
„Asemenea perceptii trebuie evitate, deoarece afecteaza credibilitatea institutiei. In opinia noastra, situatia se prezinta a fi una trista si ingrijoratoare, si, lasand deoparte emotiile, evaluarea strict „tehnica” a acestor aspecte, ar putea lasa perceptia ca din partea unor membri non-procurori intentionat se blocheaza activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, fapt care goleste de continut orice initiativa de reforme.
Am primit mai multe informatii privind revoltele exprimate de catre cetateni si de catre procurori, in opinia carora frecventa amanarilor sedintelor Consiliului Superior al Procurorilor este inexplicabila, iar blocajele intervin mai cu seama atunci cand in agenda sunt incluse subiecte legate de numiri si promovari in sistem”, se mai arata in comunicat.
Totodata, acestia mentioneaza ca imaginea CSP a fost intens criticata, mentionandu-se in spatiul public, de catre multi demnitari, ca sunt necesare restructurari pentru a asigura ca membrii alesi isi exercita atributiile cu neindoielnica impartialitate.
„Totusi, vrem sa subliniem ca in actuala componenta activa a Consiliului Superior al Procurorilor ponderea o detin membrii non-procurori, iar majoritatea dintre acestia isi exercita calitatea incepand cu octombrie 2021, ceea ce exclude eventualele critici privind existenta unui corporatism profesional al procurorilor. Aditional, consemnam ca si anterior ne-am exprimat pozitia cu referire la necesitatea unui echilibru profesional intre numarul de membri-procurori si membrii non-procurori in componenta Consiliului Superior al Procurorilor, pentru a garanta esenta acestei autoritati pe care legea o stabileste ca fiind organ de autoadministrare”, au spus membrii procurori ai CSP.
Acestia indeamna spre corectitudine in comportament si spre constientizarea responsabilitatii ce decurge din detinerea unei calitati publice, impactul careia este substantial pentru sistemul de justitie.
„Exprimam apreciere tuturor celor care azi si-au organizat activitatile asa incat sa fie prezenti la sedinta Consiliului Superior al Procurorilor si ii asiguram ca vom depune intreg efortul pentru ca procedurile in care sunt vizati sa fie examinate in cel mai scurt timp posibil. Sustinem ferm ca independenta institutiei Procuraturii devine o realitate doar prin actiuni zilnice, prin efort constant si prin conduita loiala fata de angajamentele asumate, deoarece, in caz contrar, va ramane un concept teoretic si iluzoriu”, se mai arata in comunicatul emis de CSP.
Sedinta de astazi a Consiliului Superior al Procurorilor a fost amanata din lipsa de cvorum, asta fiind nu singura sedinta amanta din aceasta cauza.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.