Merg la toaleta pe camp, se spala cu o sticla de apa si mananca ce apuca. In aceste conditii traiesc soferii de camioane, care stationeaza cu zilele la punctele vamale moldo-romane. Ei acuza vamesii ca nu reusesc sa gestioneze fluxul de vehicule, iar problema nu se mai rezolva. De partea cealalta, Serviciul Vamal da asigurari ca este in proces de cautare de solutii.
Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Din cate se poate vedea, aici, la vama Leuseni, cozile de camioane se intind pe o distanta de cativa kilometri. Vehiculele stau parcate pe dreapta traseului, intr-un rand interminabil. Soferii spun ca nu se misca din loc deja de cateva zile.”
“4 zile stam, pot fi si 5 zile. Anterior, se procesau intr-o tura 250-280 de camioane, iar acum doar 200.”
“Dimineata m-am gandit ca in 3 zile voi trece, dar, dupa cum se misca, vreo 4.”
„Vama lucreaza greu, cred ca au putini angajati si nu reusesc.”
Cat stau cu zilele in asteptare, soferii spun ca se descurca cum pot. Se aprovizioneaza cu produse alimentare, si-au luat de acasa tacamuri si chiar gatesc la butelia de gaz improvizata.
“Acesta e frigiderul. Iata luam totul de acasa, conserve. Mergem inainte. Avem si un aragaz improzivat si facem cate o cafea.”
Cea mai mare provocare este lipsa veceului, dar si a tomberoanelor de gunoi.
“In buruian ne ducem. Vedeti ca nici cosuri de gunoi nu ne-au pus, aruncam totul prin masina.”
“Baia mai rabda. Vara luam o sticla de apa si ne-o turnam in cap.”
“E problema cu chestiile personale. Nu este nici un cos de gunoi. Uitati-va ce dezordine se face. Autoritatile ar fi bine sa puna niste cosuri de gunoi.”
Dorm in paturile improvizate, din cabinele camioanelor.
“Iata, patul si odihna este aici.”
Aceeasi situatie este si la alte puncte de trecere a frontierei moldo-romane. De exemplu, la vama Costesti, camioanele stationeaza intr-un rand de cativa kilometri.
„ Am stat doua zile la vama Mamaliga si alte 4 aici. 6 zile in total.
“Mi-am cumparat un lighean si m-am ras, m-am spalat.”
„Lucreaza lent. Cand ajungeam la vama, erau doi vamesi la post, unul dintre care se plimba. Cam asa stau lucrurile.”
Responsabilii de Serviciul Vamal sustin ca problema randurilor din vami va persista inca mult timp, deoarece din cauza razboiului din Ucraina, importul, exportul, dar si tranzitul de marfuri are loc prin punctele vamale moldo -romane. In acest context, Servicul Vamal, dar si Politia de Frontiera anunta ca sunt in cautare de solutii.
Tatiana SOMPOL, PURTATOR DE CUVANT, SERVICIUL VAMAL: “A fost suplinit numarul functionarilor vamali, este utilizata procedura reverse, este folosita la maxim infrastructura posturilor vamale, se face dialogul continuu cu institutiile din Romania, pentru sincronizarea numarului de personal.”
De partea cealalta, soferii solicita introducerea randurilor electronice la punctele vamale.
“Sa mergem dupa modelul din tara vecina, Ucraina, unde au impus asa ceva la toate vamile. Te inregistrezi de acasa, cand ai actele in regula si camionul incarcat, te inregistrezi in rand.”
Ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, anuntat ca astazi in urma unei vizite a secretarilor de stat din domeniul transporturi din Ucraina, Moldova si Romania la punctele de trecere a frontierei, Kievul a prezentat conceptul de rand electronic implementat in Ucraina. Totodata partile au convenit asupra instaurarii unui control vamal comun pe segmentul Moldova-Ucraina si a unui punct de coordonare a frontierei pe segmentul Moldova-Romania pentru a fluidiza exportul, importul si tranzitul de marfuri pe teritoriul celor trei state.