Metodele naturale de vopsire a ouălor de Paște devin tot mai populare. Pentru obținerea unei nuanțe perfecte, unele ingrediente din bucătărie pot oferi rezultate surprinzător de plăcute, scrie stirileprotv.ro.

Tot mai multe persoane caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paşte. Sfecla, sucul de afine sau ceaiul sunt o soluţie eficientă şi rapidă pentru a colora ouăle de sărbători.

A vopsi ouăle în mod natural necesită uneori o muncă laborioasă, iar ingredientele sunt destul de scumpe dacă e să le cumperi de la supermarket sau din piaţă. Cu toate acestea, vopsirea ouălor de Paşte poate fi o activitate amuzantă şi creativă în acelaşi timp. Florile presate sau frunzele pot folosi la decorarea ouălor.

Cum vopsim ouăle natural

Îţi oferim câteva sugestii pentru a vopsi natural ouăle de Paşte, cu menţiunea că nu toate metodele naturale de vopsire sunt eficiente în aceeaşi măsură.

Ouă vopsite de Paşte: roz deschis - suc de sfeclă

În loc să fierbeţi ouăle în sucul de sfeclă, le puteţi lăsa peste noapte. Atenţie însă! Fierbeţi bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja şi vă puteţi trezi cu oul colorat şi pe interior.

Ouă vopsite de Paşte: verde - spanac sau iarbă

Spanacul nu este eficient dacă este folosit proaspăt. Culoarea obţinută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui aşteptat. Cu puţin noroc însă, zeamă de spanac fiert sau de iarbă fiartă poate colora ouăle de Paşte într-un verde crud deosebit.

Ouă vopsite de Paşte: galben - şofran de India

Șofranul, acest condiment, dă o culoare galbenă ouălor de Paşte, dar necesită mai mult timp pentru ca vopseaua să prindă.

Ouă vopsite de Paşte: albastru - varza

Varza roşie va colora ouăle de Paşte în albastru, deşi culoarea vopselei în sine este purpurie. Această vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte. Ai nevoie de o jumătate de varză roşie și apă.

Ouă vopsite de Paşte: mov - afine

Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire pentru obţinerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obţine mai multe pete de culoare.

Ouă vopsite de Paşte: portocaliu deschis - coajă de ceapă

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obţinerea ouălor de un portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu e neapărat necesar.

Ai nevoie de cojile de la 6-8 cepe galbene și de 4 căni de apă fiartă timp de 30 de minute.

Ouă vopsite de Paşte: lavanda - sucul de grapefruit roşu

O altă vopsea naturală perfectă pentru a vopsi ouăle de Paşte este sucul de grapefruit roşu. Ouăle se fierb în suc de grapefruit timp de 45 de minute pentru a căpăta o culoare lavanda pastel.

Adăugarea oţetului va accelera vopsirea şi culoarea se va păstra mai bine.

Ouă vopsite de Paşte: maro - ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea ouălor vopsite de Paşte va fi mai intensă. Lăsaţi pur şi simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obţine o culoare maro deschis. Atenţie! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Ouă vopsite de Paşte: roşu cărămiziu - paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obţine ouă de un frumos roşu-cărămiziu.

Ouă vopsite de Paşte: violet închis - vin roşu

Diluat sau folosit ca atare, vinul roşu poate fi extrem de eficient în obţinerea unor ouă de culoare violet-închis.

Când se vopsesc ouăle de Paște

Ouăle de Paște se vopsesc, în mod tradițional, în Joia Mare, în funcție de obiceiurile din fiecare zonă. În multe regiuni, Joia Mare este considerată ziua ideală pentru această activitate, deoarece are o încărcătură spirituală aparte – este ziua în care se comemorează Cina cea de Taină. Se spune că ouăle vopsite în această zi nu se strică și au puteri protectoare.

În alte locuri, ouăle se vopsesc în Sâmbăta Mare, ca parte din pregătirile finale pentru Înviere, alături de coacerea cozonacilor și a pascăi. Indiferent de zi, vopsirea ouălor rămâne un moment plin de semnificație, care aduce familia împreună și marchează apropierea celei mai mari sărbători din calendarul creștin.