Dosarul – „Furtul Miliardului”. Inculpatul – Ilan Sor. Procurorii anticoruptie, cu probele pe masa, cer 19 ani de inchisoare pentru spalare de bani si escrocherie. Judecatorul ii ofera 7,5 ani. Masura – arest la domiciliu se modifica. Acuzatul este eliberat imediat de sub straja din sala de judecata. Dupa aceasta decizie, concubina judecatorului lanseaza un salon de cosmetica pe Aeroportul International Chisinau – controlat direct de inculpat. De acolo, aleasa judecatorului zboara spre capitalele modei: Paris si Milano, impreuna cu sora vitrega a lui Ilan Sor. Intre timp, Sor devine fugar, iar judecatorul – un pasager fidel spre Israel, tara de origine a inculpatului. Asta nu e tot. Judecatorul lui Sor mai are ceva de ascuns. Averea, scrie RISE.MD.

„Furtul Miliardului” este un titlu generic pentru intreaga spalatorie de bani care a condus la prabusirea celor trei banci, in perioada 2012-2014: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

Procurorii opereaza in ancheta cu un alt titlu generic – „Frauda bancara”.

In acest caz, procurorii anticoruptie au trimis in instanta de judecata peste 20 de dosare penale. Cei ajunsi pe banca acuzatilor sunt invinuiti, in mare parte, de spalare de bani, escrocherie, trafic de influenta si mita.

Numele lui Ilan Sor apare pe unul dintre aceste dosare. El este invinuit ca, la finalul anului 2014, in calitate de sef al Bancii de Economii (BEM), ar fi obtinut prin inselaciune peste cinci miliarde de lei, iar ulterior i-a spalat prin firme offshore.

Cauza penala, in cazul Sor, a ajuns in prima instanta in august 2016. Judecatorul care a examinat dosarul se numeste Andrei Niculcea.

Litigiul a durat mai putin de un an.

La finalul procesului, procurorii au solicitat ca Ilan Sor sa execute 19 ani de inchisoare pentru escrocherie si spalare de bani.

De cealalta parte, aparatorii fostului sef de la BEM au pledat ca Ilan Sor sa fie achitat pentru spalare de bani. Iar, cealalta infractiune de care era acuzat – „Escrocheria” (care il costa intre 8-15 ani de privatiune de libertate), sa fie inlocuita cu alta – „Cauzarea de daune materiale prin inselaciune sau abuz de incredere”, care prevede o pedeapsa mai blanda (pana la 3 ani de inchisoare), dar fiind eligibila si cu Legea amnistiei.

Astfel, avocatii lui Sor au cerut achitarea si amnistia clientului lor.

Pe 21 iunie 2017, judecatorul Andrei Niculcea a batut cu ciocanul in masa. A citit sentinta lui Sor. Propunerea avocatilor prin care infractiunea de escrocherie sa fie inlocuita cu alta mai blanda a fost acceptata.

In total, in dosarul „Furtul Miliardului”, Sor s-a ales cu o pedeapsa de 7,5 ani de inchisoare.

Sentinta motivata a fost pronuntata la mijlocul lunii iulie 2017. Pana astazi, documentul integral, totusi, nu a fost publicat pe pagina web a instantei.

Ulterior, procurorii si avocatii au facut apel. Insa, timp de mai multe luni, judecatorul Niculcea a tinut dosarul la el, sub pretextul ca materialele urmau sa fie traduse.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD