Ministerul Educației și Cercetării a adresat o solicitare oficială Consiliului pentru egalitate, prin care cere să fie retras avizul prin care a fost susținută denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” și să fie păstrată varianta „Istoria Românilor și Universală”.

Potrivit Ministerului Educației, avizul ar fi fost emis cu încălcarea normelor de drept, iar concluziile fiind formulate în baza unor date eronate:„Din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”.

Totodată, Ministerul Educației spune că Avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize: „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”.

De asemenea, deși Consiliul pentru egalitate a examinat plângerea respectivă mai mult de 5 ani, opinia Ministerului Educației și Cercetării a fost solicitată doar în perioada anilor 2019-2020, nefiind actualizată ulterior.

„În conținutul Avizului nu se regăsesc nici concluziile expertizei invocate în cadrul unui interviu de către președintele Consiliului și care ar fi fost realizată de un centru de cercetare din Canada. În același timp, nu a fost prezentată vreo analiză a conținutului disciplinei. Consiliul s-a limitat doar la o interpretare a denumirii, fără să ia în calcul că în școlile unde învață copii din comunități minoritare, aceștia studiază și istoria propriei etnii, în completarea curriculumului comun”, se arată în comunicatul Ministerului.