Ministerul Justitiei din Kazahstan anunta ca a obtinut castig de cauza in procesul de judecata cu Anatol Stati. Curtea de Apel belgiana a anulat executarea sentintei prin care statul kazah era obligat sa-i plateasca omului de afaceri moldovean aproape jumatate de miliard de dolari. Instanta a decis ca Anatol Stati a folosit o schema frauduloasa si a indus in eroare tribunalul arbitral si instantele suedeze. Stati nu ne-a raspuns la telefon pentru un comentariu.
Printr-un comunicat de presa, ministerul kazah de Justitie afirma ca instanta din Belgia i-a dat castig de cauza. Curtea de Apel belgiana a anulat complet decizia arbitrajului de la Stockholm prin care Kazahstanul era obligat sa-i achite lui Anatol Stati prejudicii de aproape jumatate de miliard de dolari. In comunicat, autoritatile din Kazahstan vorbesc despre o schema frauduloasa prin care Anatol Stati ar fi influentat decizia tribunalului de arbitraj suedez.
MINISTERUL JUSTITIEI DIN KAZAHSTAN:“Firma de avocatura King & Spalding, care l-a reprezentat pe Stati in arbitraj isi coordonează eforturile globale de recunoastere si executare a hotararilor arbitrale frauduloase, inclusiv in Suedia si Belgia.”
Litigiul dintre familia Stati si statul kazah a inceput inca in 2009, cand autoritatile de acolo au facut controale la firma Ascom, detinuta de familia Stati, si au depistat nereguli si fraude. In consecinta, au fost aplicate sanctiuni, iar cativa directori ai companiei au fost arestati.
In 2010, Guvernul din Kazahstan a decis ca afacerea lui Stati sa treaca in posesia statului. Miliardarul moldovean a dat in judecata statul kazah, iar in decembrie 2013 arbitrajul de la Stockholm a decis ca tara a comis incalcari atunci cand i-a preluat firma si a fost obligata sa-i achite prejudicii de aproape jumatate de miliard de dolari.
Guvernul kazah a refuzat sa execute decizia si l-a actionat pe Stati in judecata intr-i instanta din Suedia, in incercarea de a demonstra ca omul de afaceri ar fi obţinut fraudulos aceasta hotarare de plata a prejudiciilor. Intre timp, Stati ar fi inceput sa urmareasca bunurile kazahe din diferite tari, reusind, prin alte instante, sa puna si sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.
De atunci, cele doua parti se judeca si incearca sa-si gaseasca dreptatea. Familia Stati si-a deschis afaceri in Kazahstan in domeniul petrolului in 1999, in care ar fi investit, pe parcursul a 10 ani, peste un miliard de dolari. Nu am reusit sa dam de miliardarul moldovean pentru a obtine un comentariu la acest subiect. Anatol Stati este considerat cel mai bogat om de afaceri din Moldova, cu o avere estimata la doua miliarde de dolari. Stati si-a ridicat un castel la Truseni, intr-o suburbie a Chisinaului care se intinde pe aproape doua hectare.