Ministerul Justiției a anunțat o anchetă în urma scandalului generat de legea amnistiției și eliberarea unor condamnați pe viață. Într-un comunicat oficial instituția afirmă că dosarele unor deținuți au fost examinate rapid și sunt lipsite de claritate. Iar președintele Maia Sandu a declarat că oameni din sistemul justiției și al penitenciarelor au abuzat de amendamentele la legea amnistiei și este nevoie să fie identificați.

Într-un comunicat de presă, ministerul justiției a venit cu precizări cu referire la eliberarea mai multor deținuți condamnați pe viață. Instituția subliniază că a demarat o anchetă asupra activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a comisiilor de evaluare a eligibilității. De asemenea instituția anunță că va fi revizuită componența și activitatea comisiilor de evaluare a deținuților pe viață, iar monitorizarea post-eliberare va include măsuri suplimentare, cum ar fi brățara electronică. Potrivit Ministerului Justiției până acum 9 persoane condamnate pe viață au fost eliberate în urma modificărilor la legea amnistiei. Din aceste cazuri, 3 proceduri au fost contestate, 2 recursuri au fost admise, o persoană a fost reamplasată în penitenciar, o persoana urmează a fi identificată, iar situația la o persoană e în curs de examinare.

”Din cele 9 proceduri, 3 au fost contestate, 2 recursuri au fost admise, 1 persoană a fost reamplasată în penitenciar, 1 persoana urmează a fi identificată, iar situația la 1 persoană e în curs de examinare. Toate cele 7 persoane eliberate sunt la evidența organelor de probațiune și sub monitorizare de către organele poliției conform competențelor legale.”

Astăzi Maia Sandu a declarat că oameni din sistemul justiției și al penitenciarelor au abuzat de amendamentele la legea amnistiei și este nevoie să fie identificați cei care au comis aceste abuzuri.

Maia SANDU, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Mă refer aici și la justiție, mă refer aici și la oamenii din sistemul penitenciarelor. În același timp trebuie analizat de organele responsabile de ce s-a modificat legea? De ce s-a intervenit cu aceste amendamente? De ce nu s-a făcut o analiză a riscurilor pentru că știm cu toții că aceste riscuri există, când justiția nu este reformată până la capăt și știind că și în ANP, în sistemul penitenciarelor avem încă oameni care nu-și îndeplinesc corect responsabilitățile.”

După scandalul legat de legea amnistiei în urma căruia Olesea Stamate a fost dată afară din PAS, deputații partidului de guvernare au votat de urgență în două lecturi o lege care oprește procesul de eliberare a deținuților pe viață din închisori. Potrivit noilor prevederi, un deținut condamnat la închisoare pe viață nu va putea obține concomitent schimbarea pedepsei și eliberarea condiționată înainte de termen. De asemenea urmează să fie  modificată și legea amnistiei. Până atunci Curtea Constituțională a suspendat temporar aplicarea unor prevederi din legea amnistiei adoptate în 2021. Mai exact, a fost oprită, pe o perioadă de timp, aplicarea prevederilor care permiteau comutarea detenției pe viață la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare.