Ministerul Mediului vine cu precizări și explică cum este ales terenul pentru înhumarea porcilor sacrificati pentru a limita răspândirea virusului de pestă porcină africană. Asta, după ce săptămâna trecută, patru focare de pestă porcină africană au fost depistate în Republica Moldova, iar peste 65 de mii de porci au fost sacrificați după care înhumați. Situația dată provoacă îngrijorare atât în rândul fermierilor, cât și al locuitorilor din zonă, iar mai mulți locuitorii din Anenii Noi au trimis o scrisoare Guvernului prin care cer consultări și explicații.

„Terenul selectat pentru înhumarea porcilor este groapa de gunoi locală. Stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane. Mai mult decât atât, perimetrul gropii pentru înhumare nu se află în zona de protecție a râului Bîc”, explică ministerul Mediului. 

Potrivit lor, procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. 

„În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri”, explică responsabilii. 

Reprezentanții de la Administrația Națională „Apele Moldovei” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au mers, inclusiv ieri, la fața locului pentru investigații. 

„Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție”, mai explică ministerul.

Citeste si : Atenție, cetățeni. Ce măsuri trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. ANSA vine cu recomandări

Mai mulți locuitorii din Anenii Noi au trimis o scrisoare Guvernului prin care cer consultări și explicații privind măsurile întreprinse în contextul focarelor de pestă porcină, după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu ar fi prezentat documente oficiale privind sacrificarea porcilor, spun ei. 

Citeste si : Noi detalii despre focarul de pestă porcină de la Anenii Noi. Administrația fermei spune că virusul le-a provocat pagube de aproape jumătate de miliard de lei: „Este pur și simplu un dezastru” - VIDEO

Săptămâna trecută, patru focare de pestă porcină africană au fost depistate în Republica Moldova. Astfel peste 65 de mii de porci au fost sacrificați după care înhumați pentru a limita răspândirea virusului. Situația provoacă îngrijorare atât în rândul fermierilor, cât și al locuitorilor din zonă.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.