Agricultorii au protestat astazi in fata Ministerului Agriculturii, fiind nemultumiti ca trebuie sa prezinte acte suplimentare pentru a primi ajutor de la stat. Fermierii acuza autoritatile de birocratizarea procesului de obtinere a subventiilor. Ministrul agriculturii, care a iesit sa discute cu ei, le-a spus ca actele solicitate sunt pentru prevenirea fraudelor care au avut loc in anii precedenti.
Alexandru SLUSARI, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI „FORTA FERMIERILOR”:„Agricultorul trebuie sa ia cateva mii de extrase, cu indicarea proprietarului, numele, prenumele, termenul de arenda, un teanc de hartii, cu riscul ca o sa fie multe gresel, ca o parte de acolo sunt care au decedat si mostenitorii nu au facut mostenirea si sa vina la AIPA cu acest teanc de hartii pentru a primi aceste compensatii care sunt sume sunt modeste.”
Agricultorii spun ca AIPA ii obliga sa prezinte extrase din registrele contractelor de arenda cu numerele cadastrale, numele si prenumele persoanelor de la care sunt arendate terenuri agricole si termenul de arenda. Potrivit lor, acest lucru este lipsit de transparenta, intrucat nu a fost coordonat cu ei si nici nu s-a pomenit despre asta atunci cand au fost intocmite regulamentele de subventionare.
Alexandru SLUSARI, DIRECTOR EXECUTI AL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR:„Este ilegal deoarece regulamentul nu prevede acest document, iar in al treilea rand, sub aspect tehnic, el este foarte greu de realizat si apare intrebarea fireasca pentru ce? Pentru ce se face chestia asta?”
„Este un pachet masiv de acte care ingreuneaza in primul rand lucrurl celor de la AIPA, lucrul nostru ca si fermieri si lucru in plus pentru inginerul cadastral si lucratorii administratiei publice locale. In multe locuri inginer cadastral nici nu exista. Este o birocratie crasa din partea ministerului si AIPA.”
Ministrul agriculturii a iesit astazi in fata fermierilor si a argumentat necesitatea prezentarii de acte suplimentare, prin faptul ca anii trecuti s-au facut mai multe fraude la distribuirea subventiilor.
Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII:„Banii au fost furati, impartiti aiurea si au ajuns numai la cativa dintre micii producatori si restul au ajuns cui nu trebuia si s-au dat la stanga si la dreapta. Pe ochi frumosi si ce vreti voi.”
Bolea sustine ca extrasele care se cer acum in plus, au fost stabilite in urma unui control din partea Curtii de Conturi, dar si pentru a racorda procedurile de subventionare la normele europene. In 2023, fondul de subventionare pentru agricultori este de 1,8 miliarde de lei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.