Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, confirmă acordarea de către UE a celui mai mare pachet de ajutor militar letal pentru Republica Moldova. Nosatîi menționează însă, încă în discuții și în următoarele zile se așteaptă decizia finală. Mai mult este vorba de un sistem de apărare antierian, care presupune interceptarea și distrugerea obiectelor ce intră în spațiul aerian, inclusiv unele modele de rachete. 

Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Discutăm despre sisteme de apărare antiaeriene, ne propunem și obiectivul nostru este să asigurăm pacea, securitatea ca cetățenii să fie în siguranță, să nu avem cazuri de survolare ilegală a spațiului aerian,să nu avem drone care explodează alături de școli sau de spitale. Siguranța cetățenilor este prioritatea în activitatea Ministerului Apărării. Este vorba despre obiecte ce intră în spațiul aerian, inclusiv și aparate zburătoare, cum ar fi avioanele, helicoptere sau unele modele de rachete, unele, accentuez.”

Totodată, Nosatîi a accentuat că este un ajutor nerembursabil. 

Anatolie NOSATÎI, MINISTRUL APĂRĂRII: „Ministerul apărării este angajat în identificarea posibilităților de sporire a capacității de apărare a statului, în acest context cooperăm cu partenerii, cu oraganizațiile internaționale, aici vreau să remarc ajutorul excelent din partea ue. Apărarea antieriană rămâne o prioritate pentru noi.”

Despre ajutorul de 20 de milioane de euro din partea Uniunii Europe, au scris săptămâna trecută jurnaliștii de la Europa Liberă, care meneționau că e vorba de un proiect, ce presupune un pachet de ajutoare militare letale, realizat de Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare. Mai exact, ar fi vorba de achiziționarea a aproximativ opt sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, constând în lansatoare și circa 24 de rachete.

Decizia este una semnificativă, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă, având în vedere că Republica Moldova este, prin Constituție, o țară neutră, iar până recent, sprijinul oferit de UE era considerat non-letal, incluzând vehicule militare, echipamente de supraveghere aeriană și sisteme de securitate cibernetică.

Acest lucru s-a schimbat anul trecut, când Bruxelles-ul a alocat primele 9 milioane de euro pentru rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Acum, UE mai mult decât dublează acest sprijin, ceea ce reflectă, potrivit diplomaților europeni, o situație vulnerabilă în care se află Moldova, pe fondul presiunilor crescute din partea Rusiei, tot mai agresive față de statele care își doresc apropierea de Occident. 

De la începutul agresiunii Moscivei în Ucraina, mai multe fragmande de drone rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, iar câteva rachete au încălcat spațiul aerian al țării.