Minunea s-a produs și în acest an. Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, considerată un miracol al Ortodoxiei, s-a aprins, ca în fiecare an de Paște. Focul Haric este considerat cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Patriarhul Ierusalimului, imbracat numai în stihaE, a intrat în Sfantul Mormant la ora 14, a ingenuncheat în fața dalei de marmură, care acoperă mormântul și s-a rugat să coboare Lumina. Aceasta s-a aprins în 30 de minute și a fost împărţită mulţimii de credincioşi. 

Lumina Sfântă se aprinde în fiecare an în sâmbăta Săptămânii Mari. Ar avea o natură supranaturală – în primele minute nu arde și poate fi atinsă fără a provoca vătămări.

Ritualul aprinderii focului sfânt este considerat miraculos. Patriarhul Ierusalimului intră în biserica sfântului mormânt şi îngenunchează în faţa lespezii pe care a stat Trupul lui Hristos, cu 33 de lumânări neaprinse în mâini, fiind un număr biblic ce simbolizează vârsta pe care o avea Mântuitorul atunci când a fost răstignit. Din miezul pietrei o Lumină nedefinită iese înspre afară, aprinzând astfel vata presărată deasupra. Patriarhul aprinde două mănunchiuri a câte 33 de lumânări fiecare, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Potrivit rânduielii, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Mormântul Sfânt este verificat, pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. Este vorba despre un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. De asemenea la intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. 
Pogorârea Sfintei Lumini în Sâmbăta Mare, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, este considerată de milioane de credincioși ortodocși una dintre cele mai mari minuni ale creștinătății. 

Cu toate acestea, în ultimii ani, evenimentul a fost în centrul unor controverse și dezbateri, atât în mediile religioase, cât și științifice. S-a vehiculat inclusiv ipoteza unei aprinderi controlate sau a utilizării unor metode care nu pot fi verificate din cauza accesului restricționat în interiorul Mormântului. Biserica Ortodoxă a respins în mod constant acuzațiile legate de o eventuală înscenare, afirmând că verificările riguroase făcute de autoritățile israeliene, arabe și turcești înainte de intrarea Patriarhului în Sfântul Mormânt exclud orice formă de manipulare.